Pobarszczowe zasmażane buraki

Pobarszczowe zasmażane buraki

Pobarszczowe zasmażane buraki

Gotowanie wigilijnego barszczu oznacza, że co roku odławiamy 2 kg ugotowanych buraków, żeby uzyskać klarowną zupę. W tym roku postanowiłam je wykorzystać do przygotowania innej potrawy. Wiórki buraka po odsączeniu mają intensywny zapach goździków, owoców jałowca i czosnku. Stwierdziłam, że warto je połączyć z czymś łagodniejszym w smaku – mleko kokosowe nadawało się idealnie. Zasmażone buraczki mają cudowny, świąteczny smak i są bardzo delikatne, świetnie się nadają jako dodatek do potraw.

Pobarszczowe zasmażane buraki

Składniki

  • 1 kg ugotowanych startych na wiórki buraków

  •  3 łyżki oleju

  •  2 łyżki mąki

  •  2 łyżki wody

  •  1,5 łyżki octu

  •  4 łyżki mleka kokosowego

  •  sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Ugotowane buraki odsączamy od barszczu.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 2 minuty.
  • Następnie dodajemy buraki, wodę i ocet. Całość mieszamy i smażymy kolejne 5 minut.
  • Patelnię odstawiamy z ognia i na koniec dodajemy gęste mleko kokosowe, sól, pieprz i w razie potrzeby łyżeczkę cukru.
    Buraczki podajemy na ciepło lub schłodzone.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Pobarszczowe zasmażane buraki

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. A ja te wszystkie buraczki z barszczu wyjadam aż się skończą, uwielbiam je 🙂 Twoja sałatka wygląda smakowicie, tylko ja nie lubię octu w żadnych potrawach, więc musiałabym ją zmodyfikować 🙂

Dodaj komentarz