burgery z buraka

Pieczone burgery z buraka

Ostatnio w mojej kuchni króluje burak. Ale co się dziwić, skoro mamy początek lutego i wybór warzyw w sklepach, delikatnie mówiąc, nie zachwyca? Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad albo lunch: pieczone burgery z buraka, batata i strączków.

Jak zwykle też zachęcam do modyfikacji 😉 Jeśli nie macie batata – użyjcie marchewki, jeśli nie macie fasoli – użyjcie cieciorki. Jeśli nie chce Wam się przyprawiać, możecie śmiało użyć gotowej mieszanki w stylu „przyprawa do kurczaka”. Pomimo tych wszystkich zmian i tak wyjdą pyszne i zdrowe.

Burgery z buraka polecają się zarówno w formie kanapki, jak i kotleta do „tradycyjnego” obiadu.

Pieczone burgery z buraka

Porcje

12

kotletów
Przygotowanie

15

minutes
Pieczenie

40

minutes
Kaloryczność

100

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 12 kotletów. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia poniższe składniki, bez dodatków tj. bułka i sosy.

Składniki

  • 2 szklanki fasoli lub ciecierzycy

  • 2 średnie buraki

  • 1 batat

  • 5 łyżek nasion lub orzechów (ja użyłam słonecznika)

  • 1 czubata łyżka masła orzechowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka kuminu mielonego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego

  • 2 łyżki mąki (ja użyłam kokosowej, ale zwykła, pszenna też oczywiście będzie ok)

  • 2 łyżki wody

  • Proponowane dodatki do burgera:
  • sos musztardowy/ musztardowo-miodowy

  • sos orzechowy (1 łyżka masła orzechowego+ 1/2 szklanki wody-> wymieszać, zagotować, ostudzić)

  • rukola/roszponka + plastry pomarańczy + piórka cebuli

Sposób przygotowania

  • Fasolę blendujemy na pastę. Warto nie mielić jej zbyt dokładnie i zostawić trochę grudek.
  • Surowe buraki i bataty trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
  • Starte warzywa i pastę z fasoli przekładamy do sporej miski, dodajemy pozostałe składniki: przyprawy, masło orzechowe, nasiona, siemię lniane, mąkę i wodę. Na końcu doprawiamy solą i ewentualnie chili.
  • Całość mieszamy (najlepiej w rękawicach). Nabieramy czubatą łyżką masy i w rękach formujemy burgery.
  • Wykładamy kotlety na papierze do pieczenia.
  • Burgery pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, tłuszczu oraz średniej ilości warzyw.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. pieczywo lub kaszę) i warzywa.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Fasola surowa czy ugotowana?

  2. Super przepis, łatwy do przygotowania. Zamiast batata użyłam zwykłego polskiego ziemniaka, masło orzechowe zastąpiłam tahini, a mąkę użyłam orkiszową. Wyszły przepyszne i mega sprawdziły się jako opcja obiadowa. Wyszedł bardzo smaczny i pełnowartościowy posiłek.

  3. To jest NAJLEPSZY burger warzywny jaki w życiu jadłam!
    Jestem wegetarianką i naprawdę dłuuuugo szukałam idealnego smaku… Aż do wykorzystania TEGO! przepisu! ❤
    Zwracam uwagę na to by w pożywieniu znalazły sie zdrowe tłuszcze, węgle i białko i to spełnia wszystkie kryteria a połączenie tych smaków słodkiego buraka i batata , masła orzechowego i sosu sojowego przełamane soczystosią pomarańczy to poezja!
    Dziękuję Ci za ten przepis! Sprawił mi on wiele radości! 😊😊
    Życzę dużo uśmiechu i jeszcze więcej nowych pomysłów! 😊😊
    100 lat!

  4. Kamilla Woszczyk

    może być fasola (cieciorka) z puszki?

  5. Które z powyższych składników (warzyw) dodajemy na surowo a które ugotowane?

Dodaj komentarz