Ostatnio w mojej kuchni króluje burak. Ale co się dziwić, skoro mamy początek lutego i wybór warzyw w sklepach, delikatnie mówiąc, nie zachwyca? Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad albo lunch: pieczone burgery z buraka, batata i strączków.
Jak zwykle też zachęcam do modyfikacji 😉 Jeśli nie macie batata – użyjcie marchewki, jeśli nie macie fasoli – użyjcie cieciorki. Jeśli nie chce Wam się przyprawiać, możecie śmiało użyć gotowej mieszanki w stylu „przyprawa do kurczaka”. Pomimo tych wszystkich zmian i tak wyjdą pyszne i zdrowe.
Burgery z buraka polecają się zarówno w formie kanapki, jak i kotleta do „tradycyjnego” obiadu.
Pieczone burgery z buraka
12
kotletów15
minutes40
minutes100
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 12 kotletów. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia poniższe składniki, bez dodatków tj. bułka i sosy.
Składniki
2 szklanki fasoli lub ciecierzycy
2 średnie buraki
1 batat
5 łyżek nasion lub orzechów (ja użyłam słonecznika)
1 czubata łyżka masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mąki (ja użyłam kokosowej, ale zwykła, pszenna też oczywiście będzie ok)
2 łyżki wody
- Proponowane dodatki do burgera:
sos musztardowy/ musztardowo-miodowy
sos orzechowy (1 łyżka masła orzechowego+ 1/2 szklanki wody-> wymieszać, zagotować, ostudzić)
rukola/roszponka + plastry pomarańczy + piórka cebuli
Sposób przygotowania
- Fasolę blendujemy na pastę. Warto nie mielić jej zbyt dokładnie i zostawić trochę grudek.
- Surowe buraki i bataty trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
- Starte warzywa i pastę z fasoli przekładamy do sporej miski, dodajemy pozostałe składniki: przyprawy, masło orzechowe, nasiona, siemię lniane, mąkę i wodę. Na końcu doprawiamy solą i ewentualnie chili.
- Całość mieszamy (najlepiej w rękawicach). Nabieramy czubatą łyżką masy i w rękach formujemy burgery.
- Wykładamy kotlety na papierze do pieczenia.
- Burgery pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Okiem dietetyka
- Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
- 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, tłuszczu oraz średniej ilości warzyw.
- W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. pieczywo lub kaszę) i warzywa.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego, Diana
Fasola surowa czy ugotowana?
Super przepis, łatwy do przygotowania. Zamiast batata użyłam zwykłego polskiego ziemniaka, masło orzechowe zastąpiłam tahini, a mąkę użyłam orkiszową. Wyszły przepyszne i mega sprawdziły się jako opcja obiadowa. Wyszedł bardzo smaczny i pełnowartościowy posiłek.
To jest NAJLEPSZY burger warzywny jaki w życiu jadłam!
Jestem wegetarianką i naprawdę dłuuuugo szukałam idealnego smaku… Aż do wykorzystania TEGO! przepisu! ❤
Zwracam uwagę na to by w pożywieniu znalazły sie zdrowe tłuszcze, węgle i białko i to spełnia wszystkie kryteria a połączenie tych smaków słodkiego buraka i batata , masła orzechowego i sosu sojowego przełamane soczystosią pomarańczy to poezja!
Dziękuję Ci za ten przepis! Sprawił mi on wiele radości! 😊😊
Życzę dużo uśmiechu i jeszcze więcej nowych pomysłów! 😊😊
100 lat!
może być fasola (cieciorka) z puszki?
Które z powyższych składników (warzyw) dodajemy na surowo a które ugotowane?
Tez się zastanawiam czy fasola(cieciorka)gotowana czy surowa proszę o odpowiedz
Ugotowana 🙂