Wegański mazurek

Najwyższy czas na przepis wielkanocny. Oto wegański mazurek.

Tak samo, jak zima drogowców, Święta Wielkanocne, pomimo pełnej przewidywalności, regularnie, co roku zaskakują mnie swoim nagłym nadejściem. Snułam ambitne plany o kilku nowych przepisach, wielu rzeczach, które zrobię, jak przyjadę do rodziców, setkach stron książek, które przeczytam, odhaczając w końcu listę pozycji do przeczytania i tych kilometrach rodzinnych spacerów. Tymczasem za oknem niebo zasnuło się białymi, deszczowymi chmurami, czas ucieka, jak szalony, a ja zorientowałam się, że śniadanie wielkanocne już jutro (szok!) i najprawdopodobniej nie zdążę zrobić połowy tych rzeczy. Dlatego uparłam się, że opublikuję jeszcze dzisiaj przepis na szybkiego i zdrowego mazurka . Może pomogę komuś, kto tak, jak ja, w Wielkanoc robi wszystko na ostatnią chwilę.

Można spokojnie powiedzieć, że przepis na tego mazurka dojrzewał tyle, co dobre beaujolais. Ponad rok temu zrobiłam kilka porcji tego ciasta, myśląc o publikacji właśnie przed Wielkanocą ’17. I co? No i jak zwykle nie zdążyłam tego zrobić, więc w tym roku, nawet jeśli na ostatnią chwilę, uparłam się w końcu podzielić tą recepturą. Bo mówi się, że lepiej późno niż później i w tym wypadku podpisuję się pod tym zdaniem nogą i ręką,  bo ten przepis wyszedł mi wyjątkowo smacznie. Ten wegański mazurek jest prosty, wykorzystujący podstawowe produkty i przepisy kuchni roślinnej. Do tego, jako dietetyk, jestem szczególnie z niego zadowolona – o takich deserów nie ma co się wstydzić. Same dobre i zdrowe rzeczy. Nic, tylko gotować 🙂

Wegański mazurek

Porcje

8

Przygotowanie

2

hours 
Kaloryczność

250

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 8 porcji. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1 szklanka daktyli

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 1/4 łyżeczki soli

  • Składniki na krem jaglany:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

  • 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego

  • Składniki na krem kakaowy:
  • 1 szklanka fasoli białej

  • 1/2 banana

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki miodu/słodu/ksylitolu

  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Daktyle namoczyć przez godzinę we wrzątku, a następnie odsączyć.
  • Płatki owsiane prażyć na patelni z wiórkami kokosowymi do zarumienionego koloru i zblenodwać na gęstą, klejącą masą z daktylami i solą.
  • Masą wyłożyć równomiernie małą blaszkę lub naczynie o wysokich bokach (o wymiarach mniej więcej 20 x 15cm). Całość włożyć do lodówki.
  • W międzyczasie należy ugotować kaszę jaglaną w mleku waniliowym (na małym ogniu). Masę następnie zblendować do idealnie gładkiej konsystencji. Powstałym budyniem zalać spód mazurka. Odłożyć do lodówki na godzinę. Można zostawić kilka łyżek masy do późniejszego udekorowania (jak na zdjęciach).
  • Krem kakaowy zblendować z fasoli, banana, kakao, mleka kokosowego, soli i słodziwa. Następnie wyłożyć jako ostatnią warstwę na stężony krem jaglany.
  • Cały mazurek odstawić na ostatnie pół godziny do lodówki.
  • Jeść ze smakiem. Do tych smaków bardzo pasują jagody i borówki, którymi można ozdobić ciasto.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych, ale ma też sporo kalorii w małej porcji.
  • Cały deser, wszystkie 8 porcji mają łącznie prawie 2000 kcal!
  • Taki deser możesz jeść często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Szkoda, że trafiłam na Twój przepis już po Wielkanocy 🙁

  2. Ta sól konieczna? Na słodko czy na słono hmm

  3. Krem jaglany pychaaa! Robię również do innych ciast.

    • Przepis wygląda bardzo zachęcają, a Wielkanoc za miesiąc z kawałkiem więc chętnie wypróbuję. Mam jednak pytanie o kaloryczność. W tabelce na początku przepisu napisane jest, że wychodzi 8 porcji po 260 kcal, ale w podsumowaniu już jest, że całość 6 porcji na 4000 kcal.

      • Cześć – masz rację, w uwagach był błąd. Wszystko policzyłam jeszcze raz, żeby się upewnić. Wychodzi 8 porcji – każda po około 250 kcal. Łącznie prawie 2000 kcal.

Dodaj komentarz