Dzisiaj przyjechałam do domu i pomimo przeziębienia ogarnął mnie kuchenny amok. Cały czas mam ochotę coś gotować 🙂 W piecu już się piecze ciasto, chleb wyrasta, a w głowie mam jeszcze milion pomysłów, co zrobić następnie.
Za to dzisiaj oddaję w Wasze ręce cudowny przepis. Wymaga mało składników, jest bajecznie prosty, a smakuje cudownie.
Pierwszy raz zjadłam makaron w sosie pomidorowym na czerwonym winie na obiedzie u mojej koleżanki. Smak i aromat był niesamowity, więc postanowiłam zrobić coś podobnego w najbliższym czasie.
Jak już otworzycie butelkę wina, koniecznie będziecie musieli wypróbować ten przepis 🙂
Makaron z sosem pomidorowym na czerwonym winie
Składniki
1,5 puszki krojonych pomidorów
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 marchewka
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę i marchewkę drobno kroimy, solimy łyżeczką soli i smażymy w rondlu na oliwie. Ważne, żeby smażyć powoli, na średnim ogniu i często mieszając- warzywa mają się zeszklić, a nie zesmażyć na brązowo.
- Kiedy cebula i marchewka będą gotowe, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy na ogniu jeszcze na jakąś minutę.
- Następnie do rondla wlewamy wino. Całość gotujemy ok 5 minut- aż wino zacznie wrzeć a alkohol będzie się ulatniać. Uwaga, w domu zacznie pachnieć jak w winnicy 😛
- Na koniec dodajemy krojone pomidory i gotujemy sos na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem, a kiedy lekko przestygnie, blendujemy go do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Sos mieszamy z dobrym makaronem, ugotowanym al dente.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Dawno takiego pysznego makaroniku ie jadłem 🙂 aż złapałem smaka 😉 !