Jeśli lubicie mocne smaki – ostrą papryczkę jalapeno, czosnek, kmin i ziarna kolendry – to to jest na pewno danie dla Was 😉
Raz na jakiś czas mam ochotę zjeść coś baardzo aromatycznego i ostrego. Zazwyczaj wtedy robię chińszczyznę, ale ostatnio mam ciągłego smaka na bakłażany. Mają genialną konsystencję i można je przyrządzać na milion różnych sposobów (myślę, że całkiem niedługo spróbuję zrobić coś na kształt marynowanych plastrów bakłażana a la “prosciutto”).
Ten gulasz jest połączeniem polskiego sosu myśliwskiego i lekko azjatyckiego dobrania przypraw. Mi niesamowicie przypadł do gustu <3
Ostry gulasz bakłażanowy
Składniki
1 bakłażan
1 puszka krojonych pomidorów
2 małe ogórki kiszone
1 cebula poszatkowana na drobną kostkę
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
szczypty płatków jalapeno (mogą też być płatki chilli)
sól
Sposób przygotowania
- Bakłażana obieramy, kroimy na średniej wielkości kostkę, ząbki czosnku obieramy. Bakłażana i czosnek gotujemy na parze przez około 5-10 minut, aż zmiękną.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, na niej prażymy kminek i mieloną kolendrę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie na patelnię dorzucamy cebulę i smażymy ją z ziołami, aż się zarumieni.
- Wtedy dolewamy pomidory w puszce, dosypujemy płatki jalapeno i ogórka i dusimy całość przez kolejne 5 minut.
- Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy podgotowanego baklażana i pocięty drobno czosnek. Podsmażamy jeszcze przez kilka chwil, aż smaki się ładnie wymieszają i gotowe 🙂
- Moim zdaniem ten gulasz idealnie pasuje do ciemnego ryżu. Dodatkowo jeszcze podałam całość z podsmażoną na patelni czerwoną fasolą z majerankiem. I wyszedł pyszny obiad ^_^
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
pyszny ten gulasz…tego mi było potrzeba…dzięki. Pozdrawiam
Super 🙂 Uwielbiam ostre potrawy, więc pewnie będzie się ich tu przewijać całkiem sporo 🙂