Dzisiaj dzielę się z Wami sprawdzonym i przepysznym przepisem, prosto z kuchni mojej mamy – dzisiaj najprostsze placki z cieciorki.
Czy da radę to przebić?
- Smakują trochę podobnie, jak placki ziemniaczane, ale są z ciecierzycy.
- Są wysokobiałkowe. 1 porcja dostarcza 20g białka.
- Ciecierzycy nie trzeba obierać ani ścierać.
- Całe przygotowanie odbywa się w blenderze.
- Koszt ich przygotowania jest niewielki, a 2 porcje są w stanie nakarmić chmarę głodnych, dorosłych ludzi.
- Przepysznie smakują z tzatzikami lub podane z leczo.
- Przepis został wielokrotnie sprawdzony i zaakceptowany przez szerokie grono rodziny i znajomych.
- Przepis powstał z maminej miłości do karmienia dobrym i zdrowym jedzeniem <3
Kilka uwag:
- placki smakują najlepiej świeżo po usmażeniu. Jeśli wyszło Ci za dużo masy, przygotuj jednorazową ilość placków, a resztę schowaj do pojemnika i lodówki.
- pomimo mojego skrętu zawodowego, nie mogę nie zauważyć faktu, że jeśli chluśnie nam się więcej oleju, placki będą bardziej chrupiące i mniamuśne. Takie placki jem u mamy. W domu oleju skąpię 😀
Najprostsze placki z cieciorki
4
8
hours20
minutes30
minutes400
kcalCały przepis pozwala przygotować około 4 porcje tego posiłku. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia same placki, smażone na małej ilości tłuszczu.
Składniki
350g suchej ciecierzycy
400ml wody
1 spora cebula
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
20g płatków drożdżowych
1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
pieprz
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę moczymy w dużej ilości wody przez noc (lub ok. 6-8 godzin).
- Ciecierzycę wysypujemy na sito, płuczemy na sitku i przesypujemy do blendera. Najlepiej się sprawdza blender kielichowy, ale ręczny też da sobie radę.
- Do blendera dolewamy wodę, pokrojoną cebulę i czosnek oraz resztę składników.
- Całość blendujmy na w miarę gładką masę (zdjęcie surowej masy macie zamieszczone poniżej).
- Masę nakładamy i rozprowadzamy na płasko łyżką na rozgrzaną patelnię (z powłoką nieprzywierającą) i smażymy po obu stronach na średnim ogniu.
- * Żeby placki były równe, ja masę odmierzałam miarką do izolatu białka.
- ** Nie da rady uniknąć kulinarnego faktu, że im więcej oleju na patelni, tym bardziej chrupkie placki.
Okiem dietetyka
- Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
- 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczu.
- W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o warzywa, np. w formie gulaszu, leczo lub tzatzików.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Surowa masa na placki
* całe nasionka cieciorki zostały dodane tylko do zdjęcia
Spodobał Ci się przepis “Najprostsze placki z cieciorki”? Tutaj znajdziesz pasujące dodatki. Stanowczo sprawdź przynajmniej jeden z tych: leczo, ratatouille (francuskie leczo) lub serek ziołowy ze słonecznika.
Na zdrowie!
Diana
Zastanawiam się, czy mogłabym w ogóle cieciorkę zastąpić mąką z ciecierzycy? Nie łudzę się, że wyjdą mi w smaku placki ziemniaczane, ale myślisz, że warto spróbować?
Tak, bez problemu – użyj tyle, ile suchej ciecierzycy.
Jedna uwaga. Fasoli, cieciorki itp nie powinnismy moczyc. Dlugo gotowac. Moczenie powoduje proces fermentacji i jest ciezkostrawne. Przepis kradne….brzmi smakowicie
To ciekawy komentarz, bo prawda jest zupełnie odwrotna. Fermentowane strączki są łatwiejsze do strawienia i zdrowsze.
Super placki. Ciecierzycy nigdy za wiele. Placki z ciecierzycy to obok ciecierzycy po bretońsku moje ulubione danie z cieciorką:)
Są przepyszne!! Zrobiłam bez płatków drozdzowych ale nic im nie brakuje, dziękuję za przepis
Super, bardzo się cieszę 😉
Wyszly blade i nie smakują jak placki ziemniaczane ;/
Na pewno warto smażyć do zarumienienia. Czas smażenia jest zawsze podawany orientacyjnie, ponieważ każda osoba ma inne palniki o innej mocy.
Czy płatki drożdżowe można zastąpić świeżymi drożdżami? Jeśli tak to czy taką samą ilością czy inną? Ciecierzyca już się moczy 😁
Płatki drożdżowe są tutaj użyte jako przyprawa. Jeśli ich nie mamy, po prostu nie używamy. Ja sama dość często jem te placki bez dodatku płatków.
Z 350g wychodzą 4 placki?
1 porcja to 4 duże placki. Cały przepis (czyli z 350g ciecierzycy) składa się na 4 porcje (czyli około 16 dużych placków).
Czy swoje dzieci też tym karmisz?
Dzieci nie mam, raczej nikogo nie karmię, ale placki rodzinie owszem – serwuję 😉
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 sprĻbuję gdyż mam spory zapas ciecierzycy:) oby mój blender dał radę 🙂
Raczej nie powinno być problemu. Nie trzeba aż tak długo blendowac, a konsystencja szybko robi się wystarczająco mokra 🙂
czy ciecierzyca z puszki również się nada? jakie proporcje wtedy zastosować?
Niestety ciecierzyca z puszki się nie nada, bo wyjdzie nam bardziej podsmażony hummus. Konsystencja placków wynika właśnie z faktu, że masa jest szykowana z namoczonej, surowej ciecierzycy.