Fasolka szparagowa z papryką i fistaszkami

Fasolka szparagowa z papryką i fistaszkami

Fasolka szparagowa z papryką i fistaszkami

W tamtym tygodniu pojechałam na kilka dni do rodziców, żeby się trochę pobyczyć, pogotować, poćwiczyć, pograć z nimi w kości i napawać się familijną atmosferą 🙂

Okazało się, że mama kupiła kilogram pięknej, świeżutkiej i jędrnej fasolki, więc chwilę się pogłowiłam, co by tu z nią zrobić. Przerachowałam jakie dokładnie składniki mam pod ręką i zaczęłam improwizować. I okazało się, że wyszło zacnie. Serio, serio.

Musicie spróbować tego połączenia w domu. Fasolka jest delikatna, ale bardzo aromatyczna. Intensywnie pachnie orzeszkami, jest lekko słodkawa od czerwonej papryki i ma świetny posmak natki pietruszki.

Fasolka szparagowa z papryką i fistaszkami

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej

  • 2 papryki

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 ziemniaki

  • 1 duży pomidor

  • 4 łyżki orzeszków ziemnych

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 100 ml mleka kokosowego

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Cebulę szatkujemy i smażymy w dużym garnku na oleju. Kiedy będzie już szklista, dorzucamy do niej pociętą w paski paprykę i fistaszki i dalej smażymy jeszcze ok 5 minut.
  • Następnie do garnka dorzucamy pociętą na kawałki i pozbawioną ogonków fasolkę szparagową i dolewamy 1/2 szklanki wody. Garnek przykrywamy pokrywką i warzywa dusimy ok 20 minut, aż fasolka będzie „al dente”.
  • Nadal trzymając garnek na ogniu, dodajemy także bardzo drobno pocięte ziemniaki, pokrojonego na kawałki pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, garnek ponownie przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok 5-10 minut, aż ziemniaki zmiękną i zagęszczą sos.
  • Na koniec przyprawiamy potrawkę solą i pieprzem i podajemy 🙂
    Danie podałam z prażoną kaszą gryczaną – smak delikatnej, kremowej i aromatycznej fasolki bardzo mi pasował do kaszy, chociaż pierwszy dodatek, o którym pomyślałam, to ryż 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Fasolka szparagowa z papryką i fistaszkami

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. To jest mój ulubiony przepis z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Latem jest na tapecie przynajmniej raz w tygodniu.

  2. Zamiast mleka kokosowego dodałam trochę wody i koncentratu pomidorowego i podałam z kaszą orkiszową 🙂 pycha! ^^

  3. Pani Miśkowa

    Podpowiem Agacie, że kaszę gryczaną kupuje się albo prażoną (najłatwiej dostępna, brązowa)albo niepaloną (białe ziarna). Co do przepisu – genialny! Miałam do wykorzystania szklankę mleka kokosowego a nie chciałam robić kolejnego curry. Z 1 kg fasolki wyszły mi zaledwie 4 porcje. Po prostu danie jest zbyt dobre, cięzko przestać jeść. Znakomite połączenie smaków, kremowy,ale nie mdły słodko – kwaśny sos. Pietruszka zamiast kolendry – orzeźwia. Zrezygnowałam z ziemniaków i orzeszków i podałam z ryżem.

  4. Wygląda fantastycznie! 🙂 Możesz jeszcze wyjaśnić, w jaki sposób prażysz kaszę?

Dodaj komentarz