Dzisiaj szybko i na temat. Tymi słowami można opisać i post i potrawę 🙂 Risotto zrobiłam dzisiaj na obiad w około 15 minut. Jest bardzo smaczne, kremowe i mocno czuć bakłażana. Do tego wymagana ilość składników jest minimalna. I na koniec takie pytanie. Czy Wy też uważacie, że bakłażan ma grzybowy smak? Ostatnio często spotykam się z tą opinią 🙂
Kremowe risotto z bakłażanem
Składniki
1 duży bakłażan
2 czerwone papryki
1/2 puszki mleka kokosowego
3/4 szklanki wody
3 ząbki czosnku
4 łyżki jasnego sosu sojowego
300 g ugotowanego ryżu
Sposób przygotowania
- Bakłażana myjemy, tniemy w dużą kostkę, następnie wrzucamy go do rondla, zalewamy wodą i sosem sojowym, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5-7 minut.
- Kiedy bakłażan zmięknie, dodajemy do niego pokrojoną czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy całość mlekiem kokosowym.
- Rondel znowu przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut. Na koniec mieszamy wszystko z ugotowanym ryżem i podgrzewamy jeszcze przez jakieś 3 minuty.
- Jeśli potrawa jest jeszcze za mało słona, można dodać sos sojowy.
Risotto warto podać z czymś zielonym i chrupiącym- np rukolą 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
wszystko spoko, ale risotto to technika przygotowania ryżu- obsmaża się surowy ryż na tłuszczu (oliwie bądź maśle), zalewa wytrawnym winem, a po jego odparowaniu stopniowo dolewa się bulion- 3 partiami, czekając na wchłoniecie smaku i aromatu, ryż musi być kleisty i przejść smakiem bulionu… Ty po prostu zrobilaś ryż z bakłażanem i papryką, to nie jest risotto!!!!