sos z fasoli

Aksamitny sos z fasoli i orzechów ze szpinakiem

Jeśli mnie od jakiegoś czasu śledzicie, pewnie bez trudu możecie zauważyć, jaki rodzaj kuchni mnie najbardziej pociąga. Jeśli wpadliście tutaj tylko na chwilkę, to już mówię. Najbardziej kocham prostą, minimalistyczną kuchnię. Często najbardziej smakują mi produkty w swojej oryginalnej postaci. Nie raz się mi przytrafiło zjeść pokrojone owoce do owsianki, zanim płatki zdążyły się ugotować, albo wyjadać świeżo ugotowaną fasolę, zanim nawet pomyślałam, co fajnie byłoby z niej zrobić.

Oczywiście raz na jakiś czas mam ochotę dłużej posiedzieć w kuchni, ale na co dzień wiodę takie samo życie, jak każda inna osoba. Często mi się spieszy, często nie mam ochoty gotować, a najczęściej muszę skonfrontować swoje plany kulinarne z rzeczywistością w lodówce. Właśnie dlatego uwielbiam odkrywać szybkie, zdrowe i pyszne “patenty”, które w razie potrzeby mogę wdrożyć w życie.

Właśnie takim rozwiązaniem jest dzisiejsze danie. Jest proste: całość przygotowuje się w jednym blenderze. Jest mega zdrowe: skład tego posiłku moim zdaniem jest idealną kombinacją roślinnego dania. Można je przygotować na milion sposobów. Ten mój sero-śmietano-podobny sos szpinakowy pasuje do wszystkiego. Jadłam go już jako sos do makaronu (pycha! chyba moja ulubiona pozycja), jako nadzienie do zapiekanych warzyw, jako dip do nachosów (OMG!<3), sos do kaszy, lub nawet np. zielonej soczewicy. Zjadłam go nawet na waflu ryżowym 😛 Co mogę jeszcze więcej powiedzieć?
Gorąco polecam!

Aksamitny sos z fasoli i orzechów ze szpinakiem

Porcje

3

Przygotowanie

10

minutes
Duszenie

20

minutes
Kaloryczność

330

kcal

Cały przepis pozwala przygotować około 3 porcji sosu szpinakowego. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez ziemniaków ani makaronu.

Składniki

  • 150-200 g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale warto, żeby był liściasty, a nie rozdrobniony, inaczej sos będzie zielono-niezbyt-apetyczny)

  • szklanka strączków (proponuję białą fasolę lub ciecierzycę)

  • 1/2 szklanki orzechów (ziemne lub nerkowce)

  • 1 szklanka wody

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 czubata łyżka płatków drożdżowych (jeśli nie macie, bez problemu można pominąć)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Do blendera (najlepiej kielichowego) wrzucamy wszystkie składniki oprócz szpinaku i blendujemy min. 5 minut, aż konsystencja sosu będzie gładka, podobna do gęstego jogurtu.
  • Na patelnię wrzucamy umyty i lekko pokrojony szpinak, dodajemy z łyżkę wody i czekamy aż odparuje, a liście staną się wiotkie. Następnie na patelnię wylewamy sos.
  • Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos zawrze i zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go, jeśli jest to potrzebne i serwujemy z tym, na co mamy akurat ochotę lub co mamy pod ręką 😉

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Ile porcji wyjdzie nam z tych składników? Zakładając, że zjemy sos razem z kaszą bądź ryżem 🙂

  2. Czy mogą być migdały?

    • Tak, ale trzeba będzie dłużej moczyć i jeśli się ich nie obierze ze skórki, sos może mieć szarobury kolor 😉

  3. Bardzo, bardzo pyszne, umami!

  4. MyVeganKitchen

    Wyobrażam sobie jak nieziemsko musi smakować taki sosik z makaronem:)

  5. a czy taki sos można przechowywać w lodówce? wytrzyma 24h czy trzeba od razu konsumować? 🙂

  6. Właśnie zrobiłam. Przede wszystkim zachwyciła mnie liczba potrzebnych składników i czas przygotowania. W smaku tak jak się spodziewałam po płatkach drożdżowych i sosie sojowym. Ale jak dla mnie super, zważając na skład, tożto dobrze pożywny obiad z tego wyszedl. Dzięki! 😉

  7. te strączki to mają już być ugotowane tak;)?

Dodaj komentarz