Waniliowy sernik z kremem czekoladowym

Dzisiaj od rana szaleję w kuchni razem z mamą przygotowując świąteczne potrawy. To chyba jeden z nielicznych dni w roku, kiedy w naszym domu pachnie “mięsem”. Po raz pierwszy robiłyśmy żurek na białych kiełbaskach sojowych. Chciało mi się trochę śmiać, jak ładnie mi pachniała podsmażana na cebuli “kiełbasa” i tofu wędzone (oczywiście z dodatkiem majeranku i czosnku).

Oprócz żuru zrobiłyśmy też sałatkę warzywną na sojonezie, pieczeń z cieciorki, babkę cytrynową, rano machnę jeszcze jakąś pastę kanapkową.

Przygotowałam też od dawna planowany sernik z musem czekoladowym. Jest mocno waniliowy, upieczony na bazie białego tofu i kaszy jaglanej. Do tego krem jest po prostu niesamowity. Przygotowany jedynie z gorzkiej czekolady, awokado, banana i małej ilości mleka sojowego.
Deser idealny!

Waniliowy sernik z kremem czekoladowym

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • Na spód:
  • 200 g ulubionych ciasteczek zbożowych

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki margaryny albo oleju kokosowego

  • Na masę:
  • 300 g tofu

  • 100 g kaszy jaglanej (+ po 0,5 szklanki wody i mleka roślinnego)

  • sok z połowy cytryny

  • ziarenka z laski wanilii (ew. może być też pasta waniliowa lub aromat)

  • szklanka mleka kokosowego

  • szklanka cukru

  • 3 łyżki mąki

  • Na krem:
  • 1 duży banan

  •  1 awokado

  • 150 g gorzkiej czekolady

  •  150ml mleka roślinnego

  • kieliszek likieru amaretto

Sposób przygotowania

  • Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie i mleku. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Zmielone ciasteczka mieszamy z olejem i kakao. Następnie gotowym ciastem wykładamy spód tortownicy. Na spód wylewamy przygotowaną wcześniej masę.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 50 minut w 150 stopniach. Warto wstawić do piekarnika (pod blachę z ciastem) płytkie naczynie z wrzątkiem, żeby uniknąć przesuszenia ciasta.
  • Czekoladę i mleko podgrzewamy w rondelku, cały czas mieszając, aż do momentu powstania płynnej, jednolitej czekolady. Następnie przelewamy ją do miski i łączymy ze zblendowanym na krem bananem i awokado oraz likierem amaretto. Całość miksujemy na średnich obrotach kilka minut.
  • Następnie miskę wstawiamy do zamrażarki na ok 10-15 minut i ponownie miksujemy. Te czynności należy powtórzyć ok 3 razy. Gotowy krem powinien być sztywny i aksamitny.
  • Na przestudzony sernik nakładamy masę, wyrównujemy ją nożem. Ciasto można ozdobić obierkami czekolady 🙂
    Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Oczywiście, jeśli nie planujecie go zjeść całego już za pierwszym podejściem 😛

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Jutro testuje!!!

  2. czy opcja z widzeniem pozostałych komentarzy jest zablokowna? nie widze ich ;(

    • Chyba przy przechodzeniu na nowy szablon, straciłam część komentarzy :< Też nie widzę tych, które tu do tej pory były :<

  3. Cześć! czy pisząc”mleko kokosowe” masz na myśli takie gęste, z puszki, czy takie wodniste z kartonu? Jutro urodziny przyjaciółki, bardzo chcę zrobić to ciasto 🙂

  4. Jak duża formę użyć do tego ciasta? Widze że jest okrągła – jaką średnice ma twoja forma?

  5. “do miski razem ze wszystkimi składnikami” zamienilbym na “do miski razem ze wszystkimi składnikami na masę”.

  6. Czy kasze nalezy dodac wraz z woda i mlekiem w ktorym sie gotowaly czy nie ?

  7. No i wyszedł bomba 😉 dodałem nalewke zamiast amaretto i też jest ok. nie mówcie ludziom że to nie ser bo nie uwierzą. Robiłem z twardego tofu i wyszło dobre, ciekawe czy lepsze byłoby tofu silken. Dołączam do swojego repertuaru ciast których nie da się spieprzyc 😉

Dodaj komentarz