Waniliowy sernik z kremem czekoladowym

Waniliowy sernik z kremem czekoladowym
Dzisiaj od rana szaleję w kuchni razem z mamą przygotowując świąteczne potrawy. To chyba jeden z nielicznych dni w roku, kiedy w naszym domu pachnie „mięsem”. Po raz pierwszy robiłyśmy żurek na białych kiełbaskach sojowych. Chciało mi się trochę śmiać, jak ładnie mi pachniała podsmażana na cebuli „kiełbasa” i tofu wędzone (oczywiście z dodatkiem majeranku i czosnku).
Oprócz żuru zrobiłyśmy też sałatkę warzywną na sojonezie, pieczeń z cieciorki, babkę cytrynową, rano machnę jeszcze jakąś pastę kanapkową. Przygotowałam też od dawna planowany sernik z musem czekoladowym. Jest mocno waniliowy, upieczony na bazie białego tofu i kaszy jaglanej. Do tego krem jest po prostu niesamowity. Przygotowany jedynie z gorzkiej czekolady, awokado, banana i małej ilości mleka sojowego.
Deser idealny

Składniki na spód:

  • 200g ulubionych ciasteczek zbożowych
  •  2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny albo oleju kokosowego
Składniki na masę:
  • 300g tofu
  • 100g kaszy jaglanej (+ po 0,5 szklanki wody i mleka roślinnego)
  • sok z połowy cytryny
  • ziarenka z laski wanilii (ew może być też pasta waniliowa lub aromat)
  •  szklanka mleka kokosowego
  •  szklanka cukru
  •  3 łyżki mąki
Składniki na krem:
  • 1 duży banan
  •  1 awokado
  • 150g gorzkiej czekolady
  •  150ml mleka roślinnego
  • kieliszek likieru amaretto


Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie i mleku. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Zmielone ciasteczka mieszamy z olejem i kakaem. Następnie gotowym ciastek wykładamy spód tortownicy. Na spód wylewamy przygotowaną wcześniej masę. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 50 minut w 150 stopniach. Warto wstawić do piekarnika (pod blachę z ciastem) płytkie naczynie z wrzątkiem, żeby uniknąć przesuszenia ciasta.
Czekoladę i mleko podgrzewamy w rondelku, cały czas mieszając, aż do momentu powstania płynnej, jednolitej czekolady. Następnie przelewamy ją do miski i łączymy ze zblendowanym na krem bananem i awokado oraz likierem amaretto. Całość miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Następnie miskę wstawiamy do zamrażarki na ok 10-15 minut i ponownie miksujemy. Te czynności należy powtórzyć ok 3 razy. Gotowy krem powinien być sztywny i aksamitny.
Na przestudzony sernik nakładamy masę, wyrównujemy ją nożem. Ciasto można ozdobić obierkami czekolady 🙂
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Oczywiście, jeśli nie planujecie go zjeść całego już za pierwszym podejściem 😛
Waniliowy sernik z kremem czekoladowym
Waniliowy sernik z kremem czekoladowym
Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Jutro testuje!!!

  2. czy opcja z widzeniem pozostałych komentarzy jest zablokowna? nie widze ich ;(

    • Chyba przy przechodzeniu na nowy szablon, straciłam część komentarzy :< Też nie widzę tych, które tu do tej pory były :<

  3. Cześć! czy pisząc”mleko kokosowe” masz na myśli takie gęste, z puszki, czy takie wodniste z kartonu? Jutro urodziny przyjaciółki, bardzo chcę zrobić to ciasto 🙂

  4. Jak duża formę użyć do tego ciasta? Widze że jest okrągła – jaką średnice ma twoja forma?

  5. „do miski razem ze wszystkimi składnikami” zamienilbym na „do miski razem ze wszystkimi składnikami na masę”.

  6. Czy kasze nalezy dodac wraz z woda i mlekiem w ktorym sie gotowaly czy nie ?

  7. No i wyszedł bomba 😉 dodałem nalewke zamiast amaretto i też jest ok. nie mówcie ludziom że to nie ser bo nie uwierzą. Robiłem z twardego tofu i wyszło dobre, ciekawe czy lepsze byłoby tofu silken. Dołączam do swojego repertuaru ciast których nie da się spieprzyc 😉

Dodaj komentarz