Miękkie pierniki w czekoladzie

Jeśli nie lubicie tradycyjnych, twardych pierniczków (albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego), do tego nie macie za dużo czasu, a chcecie przygotować coś pysznego i ładnego, to ten przepis jest dla Was idealny. Jest idealny, nawet jeśli nie spełniacie żadnego w powyższych kryteriów. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, wymagają kilka składników na krzyż i są o niebo szybsze, niż robienie zwykłych pieników. Do tego pięknie wyglądają, są pyszne i mięciutkie. Czego chcieć więcej? 🙂

Miękkie pierniki w czekoladzie

Porcje

15

Przygotowanie

30

minutes
Pieczenie

45

minutes
Kaloryczność

250

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 15 porcji pierników. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, w tym polewę.

Składniki

  • Na pierniki:
  • 2 szklanki mąki (ok 340g)

  • 1 szklanka cukru

  • 2 duże marchewki

  • 1 duży banan

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 2 łyżki kakao

  • 1/2 łyżeczki soli

  • Na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki mleka

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  • Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do blendera razem z obranym bananem, olejem i mlekiem i całość miksujemy tak długo, aż powstanie gładki, gęsty płyn.
  • Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do dużej miski, łączymy z mokrymi składnikami i dobrze mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy na placek wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 45 minut.
  • Kiedy ciasto przestygnie, kroimy je na mniejsze kawałki lub wykrawamy różne kształty foremkami do piernika. Uwierzcie mi, że ze skrawkami nie będzie żadnego problemu. Na nie zawsze się znajdą chętni 😛
  • W rondelku roztapiamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem mleka, soku pomarańczowego i ew. cynamonu. Kiedy stanie się płynna i gładka, maczamy w niej górną warstwę naszych pierniczków.
  • Ciastka możemy ozdobić siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. W sumie wszystkim, co jest słodkie, jadalne i ładnie wygląda 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. zamiast cukru można dać daktyle lub miód? w jakiej ilości?

  2. świetne! na jakiej wielkości blachę podane są skladniki?

  3. Cudowne , świetny przepis i pięknie podane

Dodaj komentarz