Jeśli nie lubicie tradycyjnych, twardych pierniczków (albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego), do tego nie macie za dużo czasu, a chcecie przygotować coś pysznego i ładnego, to ten przepis jest dla Was idealny. Jest idealny, nawet jeśli nie spełniacie żadnego w powyższych kryteriów. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, wymagają kilka składników na krzyż i są o niebo szybsze, niż robienie zwykłych pieników. Do tego pięknie wyglądają, są pyszne i mięciutkie. Czego chcieć więcej? 🙂
Miękkie pierniki w czekoladzie
15
30
minutes45
minutes250
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 15 porcji pierników. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, w tym polewę.
Składniki
- Na pierniki:
2 szklanki mąki (ok 340g)
1 szklanka cukru
2 duże marchewki
1 duży banan
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki soli
- Na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do blendera razem z obranym bananem, olejem i mlekiem i całość miksujemy tak długo, aż powstanie gładki, gęsty płyn.
- Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do dużej miski, łączymy z mokrymi składnikami i dobrze mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy na placek wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 45 minut.
- Kiedy ciasto przestygnie, kroimy je na mniejsze kawałki lub wykrawamy różne kształty foremkami do piernika. Uwierzcie mi, że ze skrawkami nie będzie żadnego problemu. Na nie zawsze się znajdą chętni 😛
- W rondelku roztapiamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem mleka, soku pomarańczowego i ew. cynamonu. Kiedy stanie się płynna i gładka, maczamy w niej górną warstwę naszych pierniczków.
- Ciastka możemy ozdobić siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. W sumie wszystkim, co jest słodkie, jadalne i ładnie wygląda 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
zamiast cukru można dać daktyle lub miód? w jakiej ilości?
świetne! na jakiej wielkości blachę podane są skladniki?
Cudowne , świetny przepis i pięknie podane