Kasza z sosem z porów i pieczonym kalafiorem i cieciorką

Dzisiaj mam dla Was propozycję całego zestawu obiadowego. W ogóle mam ostatnio fazę na zapiekanie wszystkiego w piekarniku- potrawy zyskują świetny smak- a cieciorka zapiekana w przyprawach – yummy! No i pieczony kalafior – jest przeniesamowity. Całość podałam z ulubioną kaszą pęczak. Miałam ochotę na chrupiącą kaszę 🙂

A ogółem dużo się u mnie nie zmieniło, ostatni czas bazuje na chodzeniu na uczelnię, nadrabianiu zaległości ze znajomymi, co raz częstszym rozmyślaniom, że powinnam już zacząć pisać pracę licencjacką no i powoli szykuję się do wylotu do Hong Kongu :). Już się strasznie nie mogę doczekać. Mam tylko nadzieję, że dostanę tam dużo książek o tradycyjnej (i jak najbardziej wegańskiej) kuchni chińskiej. No i żeby była napisana po angielsku. Ichniejsze krzaczki dużo mi nie mówią :).

Kasza z sosem z porów i pieczonym kalafiorem i cieciorką

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • Na sos:
  • 1/2 dużego pora

  • 2 cebule

  • 50 g ryżu białego

  • 1 szklanka wrzątku

  • majeranek

  • oliwa z oliwek

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • sól

  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, pieprzu ziołowego

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (+ew szczypta chilli)

  •  olej rzepakowy

  • 1/2 lub cały kalafior

  •  oliwa z oliwek

  •  sól

Sposób przygotowania

  • Pora myjemy (najlepiej odciąć część zieloną pora, a czubek naciąć nożem na krzyż, żeby móc go dobrze wypłukać z ziemi), kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy. Pora i cebulę smażymy na oliwie w garnku, aż staną się delikatne i zaczną intensywnie pachnieć.
  • Następnie podsmażone warzywa zalewamy szklanką wrzątku i dosypujemy ryż. Całość gotujemy tak długo, aż ryż będzie bardzo miękki – nawet lekko rozgotowany, czyli ok 20 min.
  • Po ugotowaniu ryżu czekamy, aż przestygnie i blendujemy całość na najwyższych obrotach, aż konsystencja będzie gładka. Na koniec sos przyprawiamy majerankiem, pieprzem ziołowym i solą.
  • Piekarnik nastawiamy na 220 stopni z opcją opiekania z góry. W tym czasie w szklance mieszamy ok 2 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka, pieprz ziołowy, paprykę słodką, sól. W takich przyprawach obracamy delikatnie ugotowaną ciecierzycę, następnie wykładamy ją na blaszkę tak, żeby była równomiernie rozłożona.
  • Surowego kalafiora dzielimy na różyczki, rozkładamy na blaszce tak, żeby się nie stykały. Skrapiamy kalafiora lekko oliwą i oprószamy solą.
  • Blachę z kalafiorem wstawiamy na wyższą “półkę” w piekarniku, a ciecierzycę niżej. Cieciorkę i kalafiora pieczemy ok 15-20 minut, aż kalafior będzie spieczony na brązowo z góry, a cieciorka stanie się lekko chrupka :).

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Sos z porów idealnie wkomponowany w smak zgrillowanej cieciorki. Kasza pęczak dopasowała się do tego zestawu w perfekcyjny sposób 🙂 Kalafiorek zabłysnął niczym wisienka na torcie.

  2. Serdecznie zapraszam do akcji “Wegańska Wielkanoc” na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja zaczyna się 18.Marca. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były dobre na Wielkanoc 🙂

  3. Wszystko jest już w piekarniku, ciekawa jestem jak to wszystko razem będzie smakować, bo pojedynczo smakuje dobrze 🙂

  4. Potrawa nie taka pracochłonna na jaką wygląda ;-). Do sosu dodałam jeszcze płatki drożdżowe. Wszystko bardzo ze sobą gra, a i każdy element (sos, ciecierzyca, pieczony kalafior) można wykorzystać do innych potraw 🙂

Dodaj komentarz