Dzisiaj Dzień Kobiet, więc z tej okazji specjalny przepis na pyszne, mega puszyste ciasto. Ciacho jest czekoladowo-śliwkowe, przekładane budyniem i z polewą czekoladowo-pomarańczową, czyli jednym słowem- wypasione ^^
Pierwszy raz, kiedy próbowałam zrobić to ciasto nie do końca dobrze dobrałam składniki i smak był lekko mdły. Teraz, kiedy podrasowałam przepis, wyszło niesamowite, o pełnym, wyrazistym smaku. I do tego jest miękkie i baaardzo wyrasta 🙂
Puszyste ciasto czekoladowe
Składniki
- Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka
3 łyżki powideł śliwkowych
1/3 szklanki oleju
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dodatkowo 1 opakowanie budyniu i 1,5 szklanki mleka na budyń do przełożenia ciasta
- Na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
sok z 1 pomarańczy (albo ok 3-4 łyżek dobrego soku pomarańczowego)
Sposób przygotowania
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Następnie dolewamy olej, mleko i powidła – mieszamy wszystko wstępnie łyżką, a następnie wszystko miksujemy na gładką masę przez ok 5 minut.
- Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 minut. Po 50 minucie warto nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić, czy jest gotowe lub czy jeszcze się klei i w razie potrzeby przetrzymać je przez kolejne 10-15 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, przecinamy je w poprzek na 2 części. W tym czasie robimy budyń, ale zamiast pół litra mleka, używamy 1,5 szklanki- budyń będzie miał odpowiednią konsystencję do przekładania.
- Po przygotowaniu budyniu, czekamy chwilę, aż przestygnie i następnie wykładamy go równą warstwą na spodniej części ciasta i przykrywamy drugą częścią.
- Na koniec przygotowujemy polewę. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka i dolewamy sok z pomarańczy.
- Następnie na małym ogniu, cały czas mieszając, roztapiamy czekoladę. Ważne jest, żeby dokładnie mieszać, żeby czekolada nie spaliła się, nie przywarła do garnka i połączyła się dobrze z sokiem z pomarańczy.
- Kiedy czekolada się całkowicie rozpuści, czekamy ok 1-2 minut, aż trochę przestygnie, następnie nakładamy ją i rozprowadzamy po cieście.
- Ciasto pozostawiamy na ok pół godziny do przestygnięcia i skrzepnięcia czekolady 😉
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Bon Appétit 🙂 Diana
Połączenie czekolady z sokiem pomarańczowym zachęca…dołożę jeszcze skórkę pomarańczową kandyzowaną – będzie pycha 🙂
pysznie wygląda, bardzo lubię czekoladowe ciasta:)
Lubie takie puszyste ciasta… Idealne do herbatki 🙂