Puszyste ciasto czekoladowe

Puszyste ciasto czekoladowe

Puszyste ciasto czekoladowe

Dzisiaj Dzień Kobiet, więc z tej okazji specjalny przepis na pyszne, mega puszyste ciasto. Ciacho jest czekoladowo-śliwkowe, przekładane budyniem i z polewą czekoladowo-pomarańczową, czyli jednym słowem- wypasione ^^

Pierwszy raz, kiedy próbowałam zrobić to ciasto nie do końca dobrze dobrałam składniki i smak był lekko mdły. Teraz, kiedy podrasowałam przepis, wyszło niesamowite, o pełnym, wyrazistym smaku. I do tego jest miękkie i baaardzo wyrasta 🙂

Puszyste ciasto czekoladowe

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 czubate łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • + dodatkowo 1 opakowanie budyniu i 1,5 szklanki mleka na budyń do przełożenia ciasta

  • Na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • sok z 1 pomarańczy (albo ok 3-4 łyżek dobrego soku pomarańczowego)

Sposób przygotowania

  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Następnie dolewamy olej, mleko i powidła – mieszamy wszystko wstępnie łyżką, a następnie wszystko miksujemy na gładką masę przez ok 5 minut.
  • Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 minut. Po 50 minucie warto nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić, czy jest gotowe lub czy jeszcze się klei i w razie potrzeby przetrzymać je przez kolejne 10-15 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie, przecinamy je w poprzek na 2 części. W tym czasie robimy budyń, ale zamiast pół litra mleka, używamy 1,5 szklanki- budyń będzie miał odpowiednią konsystencję do przekładania.
  • Po przygotowaniu budyniu, czekamy chwilę, aż przestygnie i następnie wykładamy go równą warstwą na spodniej części ciasta i przykrywamy drugą częścią.
  • Na koniec przygotowujemy polewę. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka i dolewamy sok z pomarańczy.
  • Następnie na małym ogniu, cały czas mieszając, roztapiamy czekoladę. Ważne jest, żeby dokładnie mieszać, żeby czekolada nie spaliła się, nie przywarła do garnka i połączyła się dobrze z sokiem z pomarańczy.
  • Kiedy czekolada się całkowicie rozpuści, czekamy ok 1-2 minut, aż trochę przestygnie, następnie nakładamy ją i rozprowadzamy po cieście.
  • Ciasto pozostawiamy na ok pół godziny do przestygnięcia i skrzepnięcia czekolady 😉

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Puszyste ciasto czekoladowe

Bon Appétit 🙂 Diana

Komentarze

  1. Połączenie czekolady z sokiem pomarańczowym zachęca…dołożę jeszcze skórkę pomarańczową kandyzowaną – będzie pycha 🙂

  2. pysznie wygląda, bardzo lubię czekoladowe ciasta:)

  3. Lubie takie puszyste ciasta… Idealne do herbatki 🙂

Dodaj komentarz