Wegański jogurt owocowy

Wegański jogurt owocowy

Wegański jogurt owocowy

Potrzeba matką wynalazku.
Wieczorem, kilka dni temu, zachciało mi się jogurtu na śniadanie. Takiego owocowego, do którego można dodać owoce, albo spałaszować z płatkami i ziarenkami, popijając sokiem owocowym. 

Widziałam kilka przepisów na jogurty sojowe, ale wszystkie mają po kilka etapów i trwają dłużej, niż te kilka godzin, jakie mi zostały do śniadania ( a ja na prawdę miałam ochotę na ten jogurt ;P). Zajrzałam do lodówki i stwierdziłam, że zaryzykuję i poeksperymentuję 🙂

Idea była taka, żeby namoczone w wodzie płatki owsiane zblendować z mlekiem, tofu i owocami i zobaczyć, co z tego wyjdzie. Wyszło całkiem nieźle, ale w „jogurcie” wyczuwałam zbyt mocny smak owsa. Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i spróbować namoczyć płatki owsiane w mleku. Efekt wyszedł obłędny 🙂

Wegański jogurt owocowy

Składniki

  • 3 łyżki płatków owsianych

  • 3/4 szklanki mleka sojowego

  • 1 łyżka tofu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2-3 łyżki musu owocowego (tutaj można dać praktycznie wszystko- dżem, konfitury, owoce świeże, mrożone- do wyboru, do koloru)

Sposób przygotowania

  • Płatki owsiane należy zalać mlekiem (ja użyłam słodkiego mleka sojowego „naturalnego” z Biedronki) i wstawić na noc do lodówki. Rano, do wysokiego naczynia przelewamy płatki w mleku, dodajemy tofu, owoce i sok z cytryny.
  • Upewniając się, że wszyscy domownicy już raczej wstali, blendujemy wszystko, nie żałując czasu, przez co najmniej 5 minut. Na koniec, jeśli użyliście mleka niesłodzonego lub jogurt będzie dla was mało słodki, dodajemy wedle uznania cukru, lub syropu.
  • Efekt jest naprawdę świetny 🙂 Nie czuć płatków owsianych, jogurt wychodzi gęsty, przepyszny i mega zdrowy. Ja zrobiłam już jogurt malinowy i z suszonych śliwek. Na zdjęciach oczywiście jogurt malinowy, ponieważ śliwkowy, pomimo cudownego smaku, miał kolor brązowy ^_^.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Wegański jogurt owocowy

Miłego dnia i pysznego śniadania 🙂 Diana

Komentarze

  1. kocham ten jogurt i robie go w prZeroznych wersjach np z herbata matcha, czy mozna taki johurt w wersji nieco gestszej zamrozic i jesc jako lody? czy mozna sie pochorowac od czegos takiego?

  2. Wychodzi fantastyczny! Dziękuję za przepis- robiłam już 2x 🙂
    Nie daję tofu, a zamiast musu daję mrożone owoce – pycha!

  3. Wyszedł przepyszny, użyłam mleka migdałowego i banana. Co prawda konsystencja była nieco rzadka (pewnie dałam za dużo banana) i ostatecznie wypiłam go przez słomkę 😉 ale smak super. Jutro spróbuję z syropem z granatu.
    Gratuluję bloga i gratuluję mamie. Sama mam kolegę, który przeszedł na weganizm w wieku 46 lat 🙂

    • Cieszę się, że ci zasmakował. Ja też uwielbiam te jogurty. W sumie, to skoro już mi o nim przypomniałaś, to idę właśnie do kuchni i namoczę płatki na jutrzejsze śniadanie 🙂

  4. Absolutnie, absolutnie genialne! Jak tylko kupie tofu, to sobie zrobie!

Dodaj komentarz