Idealne pancakes owsiane

Idealne pancakes owsiane – zamiast owsianki

Idealne panckes owsiane. Idealne, czyli jakie? O składzie podstawowej owsianki, wyrośnięte, a nie klejące, wymagające 4 głównych, prostych składników, do przygotowania w jednym pojemniku do blendera. No i oczywiście przepyszne, mające ten cudny, lekko mleczny, słodkawy posmak płatków owsianych.

Piszę ten wpis w Tłusty Czwartek, cały internet aż huczy od wpisów i zdjęć związanych z pączkami. Ja w tym temacie żadnych deklaracji składać nie będę, ale postanowiłam dołożyć swoją cegiełkę do tego, żeby każdy dzień, nie tylko ten jedyny wiosenny mógł być Waszym słodkim dniem.

Idealne pancakes owsiane – krótka historia przepisu

Dzisiejszy przepis poznałam dzięki swojej przyjaciółce Kindze Waszak, która już dawno temu powinna dostać odznakę lidera wśród fanów tych placków. Problem był tylko taki, że oryginalnie ciasto zawierało jajka. Wydawałoby się, że to żaden problem, a jednak pomimo wielu prób na własną rękę i wypróbowania kilku przepisów z zagranicznych blogów i Youtube’a, większość z nich po upieczeniu była w środku jednym wielkim zakalcem i formą opieczonej z zewnątrz, ale kleistej w środku owsianki.

Więc po wielu, wielu próbach (tylu, że aż strach się przyznać, ile dni z rzędu wcinałam placki na minimum jeden posiłek) doszłam do proporcji, która daje fajną, wyrośniętą i wypieczoną konsystencję.

Na tym blogu chyba jest tylko drugi taki przepis, który wymagał ode mnie tylu prób i dopracowywania. Tak, mówię o chlebie gryczanym.

To skoro dopracowałam przepis na idealne pancakes owsiane – Wy się częstujcie i jedzcie tak często, jak tylko macie na to ochotę.

100% dietician approved.

Idealne pancakes zamiast owsianki

Porcje

2

Przygotowanie

5

minutes
Smażenie

15

minutes
Kaloryczność

350

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie 2 porcji placków. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia placki smażone bez dodatku tłuszczu oraz „dżem” porzeczkowy.

Składniki

  • 100g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)

  • 130ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)

  • 1 bardzo dojrzały banan (100g)

  • 2 łyżeczki masła orzechowego (20g) – lub zmielone orzechy/nasiona Twojego wyboru

  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Składniki na szybki „dżem” porzeczkowy:
  • 150g mieszanki kompotowej (użyłam mrożonej, mogą też być truskawki, maliny, jagody…)

  • 50ml wody (lub soku owocowego)

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na placki przekładamy do wysokiego naczynia do blendowania i miksujemy całość na wysokich obrotach 1-2 minutę. Konsystencja ciasta powinna być możliwie gładka. Z tym ciastem powinien sobie także bez problemu poradzić Nutribulet i blender kielichowy.
  • Patelnię z powłoką nieprzywieralną mocno rozgrzewamy, a przed samym rozlaniem placków zmniejszamy ogień na średni (u mnie 6 w skali do 9 na kuchni indukcyjnej).
  • Masę wylewamy na patelnię lub nakładamy łyżką i lekko rozprowadzamy w kształt placka (uwaga! ciasto będzie z czasem gęstniało. U mnie pierwsza partia była wylewana z pojemnika, kolejne jednak wymagały pomocy łyżki).
  • Placki smażymy bez dodatku tłuszczu, około 2 minuty na każdej stronie. Kiedy zobaczycie, że brzegi placka są już ścięte – to najlepsza oznaka, że należy przewrócić go na drugą stronę.
  • Gotowe placki wykładamy na talerz i podajemy z furą owoców. Ja je lubię z „dżemem” na szybko oraz jogurtem (u mnie naturalny sojowy).
  • Sposób przygotowania „dżemu” porzeczkowego
  • Owoce mrożone przesypujemy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wysokim ogniu aż do odparowania i zgęstnienia masy. Nie trzeba nawet za dużo mieszać. Kiedy owoce będą wydawały dźwięk, jakby chciały powoli przywierać do dna garnka, gasimy ogień, wsypujemy siemię lniane, mieszamy i odkładamy na 2-3 minuty. Podajemy na ciepło lub zimno.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie źródłem pełnoziarnistych produktów zbożowych, zdrowych tłuszczów i owoców w Twoim posiłku.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt białkowy (np. trwarożek z tofu lub jogurt sojowy).

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Idealne pancakes zamiast owsianki
Idealne pancakes zamiast owsianki
Mango czarująca wzrokiem i czekająca na swój podatek od zdjęć. Uwielbia te placki.

Spodobał Ci się przepis “Idealne pancakes owsiane”? Tutaj znajdziesz inne przepisy na słodkie śniadania. Stanowczo sprawdź przynajmniej jeden z tych: pasta kakaowa z fasoli, zapiekany ryż z gruszką, chlebek bananowy.


Na zdrowie!
Diana

Komentarze

  1. jestem zdziwiona, ale są znakomite!! Zwykle takie przepisy mi nie wychodzą 🙂

    • No to ilość prób, której wymagał ten przepis do idealnego wypracowania nie poszła na marne 🙂

  2. Na 100% spróbuję je zrobić i zjeść wyglądają smakowicie i pewnie będą lepsze niż ciasteczka owsiane.
    Pozdrawiam P. Szumilas

  3. Fajna alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Poza tym takie pancakes robi się również bardzo szybko 😉

  4. Fantastyczne! Wegańskie pancakes (szczególnie te owsiane) nigdy mi nie wychodzą: kleją się, nie można ich przewrócić na druga stronę… a te były idealne! Super przepis 🙂 na pewno będę wiele razy korzystać!

  5. Rewelacyjne placuszki, prosto w mói gust, bo uwielbiam owsianki i płatki owsiane w ogóle.

  6. Ciasto gęstnieje bo mąka ma takie właściwości. Ja robiąc placki zostawiam ciasto na 30 min i wtedy dolewam płynu w zależności od tego jakie ma być gęste ciasto.
    Co do dżemu nie każdy lubi ziarenka siemienia w całości i wtedy można go zmielić 🙂
    Takie moje luźne spostrzeżenia
    Pozdrawiam

    • Jak pisałam wcześniej – im więcej dolejemy płynu, nawet jeśli mąka owsiana nam go zwiąże, tym konsystencja placka w środku będzie bardziej kleista i niewypieczona. Co do siemienia lnianego – w przepisie jest użyte mielone 😉

  7. Płatki są zmiksowane na mąkę?
    Jak oceniasz smak na zimno, nadają się do pudła do pracy? 🙂

    • Nie, całe, surowe płatki miksujesz razem z resztą składników. Jadłam placki na zimno i są lekko bardziej gumowe, ale moim zdaniem nadal smaczne 😉

  8. Wlasnie skonczylam testowanie przepisu. Sa przepyszne. Trafiaja do mojego notatnika. Po zblendowaniu ciasta pozwolilam mu 20 minut odpoczac. Zgestnialo, dodalam jeszcze troszke mleka.

    • Super 😊 trzeba tylko uważać z większym dodatkiem płynów, bo w środku mogą wyjść kleiste.

  9. Są świetne! Jestem w trakcie testów razem z 4 latkiem. Znikają w mig.

  10. matka programistka

    Uwielbiam Twoje przepisy, bo są tak szczegółowo opisane! A nie tylko „zblendować i smażyć”. Chociaż nie mogę sobie wyobrazić dźwięku owoców, które chcą przywrzeć do garnka 😅

    • Ups 🙈 To może lepiej pozostańmy przy opisie – „aż do odparowania i zgęstnienia masy”.

Dodaj komentarz