Pierogi z porowym farszem

Pierogi z porowym farszem

Pierogi z porowym farszem

Ostatnio mój chłopak mnie zaskoczył spontaniczną propozycją, żebym go nauczyła lepić pierogi. W sumie od razu wiedziałam, że będzie zabawnie ;P Poszliśmy do sklepu kupić składniki, akurat bardzo skusiły mnie pory. W głowie już miałam wizję pierogów o mocno porowym, cebulowym smaku, z dodatkiem płatków drożdżowych… Dwie godziny później większość pierogów była już ugotowana, jednak Krzysiek nie zapałał uczuciem (lekko mówiąc) do produkcji naszego narodowego dania ^.^ Mimo wymęczenia wyrabianiem, wykrawaniem, nakładaniem, lepieniem i gotowaniem, fajnie było wspólnie gotować. Zawsze mam mega radochę z takiego towarzyskiego kucharzenia.

Pierogi z porowym farszem

Składniki

  • Na ciasto:
  • 400 g mąki (waszej ulubionej)

  • niecała szklanka gorącej wody (5/6)

  • 1 łyżka oliwy

  • sól

  • Na farsz:
  • 2 pory

  • 1 cebula

  • 4 ziemniaki

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 pomidor

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pora dokładnie myjemy, tniemy w półtalarki i dorzucamy na patelnię.
  • W trakcie smażenia solimy lekko warzywa- puszczą szybciej wodę. Kiedy por będzie już zeszklony i zacznie intensywnie pachnieć odstawiamy patelnię z palnika.
  • Ugotowane ziemniaki tłuczemy do puree, następnie dodajemy do nich pora z cebulą, pokrojonego w kostkę pomidora, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe i wszystko mieszamy. Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mąkę wsypujemy do dużej miski, dolewamy gorącą wodę, olej i dodajemy sól. Całość mieszamy łyżką (żeby nie poparzyć dłoni) i następnie ugniatamy ciasto, aż będzie sprężyste i jednolite.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, do każdego nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zasklepimy brzegi.
  • Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Pierogi z porowym farszem

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Porowe pierogi są znakomite! Ja zamiast zwykłego pomidora dodałam kilka suszonych;)

Dodaj komentarz