Ostatnio mój chłopak mnie zaskoczył spontaniczną propozycją, żebym go nauczyła lepić pierogi. W sumie od razu wiedziałam, że będzie zabawnie ;P Poszliśmy do sklepu kupić składniki, akurat bardzo skusiły mnie pory. W głowie już miałam wizję pierogów o mocno porowym, cebulowym smaku, z dodatkiem płatków drożdżowych… Dwie godziny później większość pierogów była już ugotowana, jednak Krzysiek nie zapałał uczuciem (lekko mówiąc) do produkcji naszego narodowego dania ^.^ Mimo wymęczenia wyrabianiem, wykrawaniem, nakładaniem, lepieniem i gotowaniem, fajnie było wspólnie gotować. Zawsze mam mega radochę z takiego towarzyskiego kucharzenia.
Pierogi z porowym farszem
Składniki
- Na ciasto:
400 g mąki (waszej ulubionej)
niecała szklanka gorącej wody (5/6)
1 łyżka oliwy
sól
- Na farsz:
2 pory
1 cebula
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pora dokładnie myjemy, tniemy w półtalarki i dorzucamy na patelnię.
- W trakcie smażenia solimy lekko warzywa- puszczą szybciej wodę. Kiedy por będzie już zeszklony i zacznie intensywnie pachnieć odstawiamy patelnię z palnika.
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy do puree, następnie dodajemy do nich pora z cebulą, pokrojonego w kostkę pomidora, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe i wszystko mieszamy. Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem.
- Mąkę wsypujemy do dużej miski, dolewamy gorącą wodę, olej i dodajemy sól. Całość mieszamy łyżką (żeby nie poparzyć dłoni) i następnie ugniatamy ciasto, aż będzie sprężyste i jednolite.
- Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, do każdego nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zasklepimy brzegi.
- Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Porowe pierogi są znakomite! Ja zamiast zwykłego pomidora dodałam kilka suszonych;)