Długi weekend już za nami – został mi po nim tylko katar i szum w uszach ;). W każdym razie! Na moim blogowym fanpage’u już jest prawie 500 osób, które kliknęły 'lubię to’. Pół tysiaczka osób, którym chyba się podoba to co robię i jak robię. Nawet nie wiecie, jak dużo mi daje ta myśl. Super, super! Wręcz fantastycznie 🙂
A dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne leczo. Ma świetny smak – czuć w nim warzywa, jest lekko słodkie, ale bardzo aromatyczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przyrządzeniu :). Jak zawsze będę Was zachęcać, żebyście go spróbowali :).
Jesienne leczo
Składniki
2 duże marchewki
3 papryki czerwone
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
120 g koncentratu pomidorowego
1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pokrojone pomidory)
1/2 puszki fasoli czerwonej
olej rzepakowy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego
sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Marchew obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę, i podsmażamy na patelni przez jakieś 5 minut.
- Marchewkę przekładamy do garnka, następnie obieramy i kroimy cebulę i tak samo jak marchew- najpierw podsmażamy ją do zeszklenia na patelni, a następnie przesypujemy do garnka.
- Paprykę kroimy w podłużne paski (można je przeciąć jeszcze na pół) i dusimy wstępnie na patelni- na patelnię wylewamy trochę wody, przekładamy paprykę i bez żadnej pokrywki dusimy ją, aż zmięknie, a cała woda odparuje.
- Kiedy papryka będzie już lekko miękka, wysypujemy na nią łyżkę cukru i karmelizujemy na patelni, aż będzie połyskliwa. W takim stanie przekładamy ją do garnka. Odkładamy patelnię na bok :).
- Do garnka dolewamy jeszcze koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i zaczynamy gotować.
- Kiedy leczo zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, dodajemy fasolę z puszki i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut i voila! Leczo gotowe 🙂
- Najfajniej je podawać z ryżem, czy ziemniakami i posypać świeżą bazylią.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Wspaniały przepis… Ile wyszło Ci porcji 🙂
Tak ok 4 porządne porcje 🙂
Pyszne i zdrowe! Olej rzepakowy i warzywa w odcieniach od żółtego po czerwony zawierają dużo betakarotenu 🙂
wygląda przepysznie, kradnę przepis, pozdrawiam!