Jesienne leczo

Jesienne leczo

Jesienne leczo

Długi weekend już za nami – został mi po nim tylko katar i szum w uszach ;). W każdym razie! Na moim blogowym fanpage’u już jest prawie 500 osób, które kliknęły 'lubię to’. Pół tysiaczka osób, którym chyba się podoba to co robię i jak robię. Nawet nie wiecie, jak dużo mi daje ta myśl. Super, super! Wręcz fantastycznie 🙂

A dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne leczo. Ma świetny smak – czuć w nim warzywa, jest lekko słodkie, ale bardzo aromatyczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przyrządzeniu :). Jak zawsze będę Was zachęcać, żebyście go spróbowali :).

Jesienne leczo

Składniki

  • 2 duże marchewki

  • 3 papryki czerwone

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 120 g koncentratu pomidorowego

  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pokrojone pomidory)

  • 1/2 puszki fasoli czerwonej

  • olej rzepakowy

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego

  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  • Marchew obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę, i podsmażamy na patelni przez jakieś 5 minut.
  • Marchewkę przekładamy do garnka, następnie obieramy i kroimy cebulę i tak samo jak marchew- najpierw podsmażamy ją do zeszklenia na patelni, a następnie przesypujemy do garnka.
  • Paprykę kroimy w podłużne paski (można je przeciąć jeszcze na pół) i dusimy wstępnie na patelni- na patelnię wylewamy trochę wody, przekładamy paprykę i bez żadnej pokrywki dusimy ją, aż zmięknie, a cała woda odparuje.
  • Kiedy papryka będzie już lekko miękka, wysypujemy na nią łyżkę cukru i karmelizujemy na patelni, aż będzie połyskliwa. W takim stanie przekładamy ją do garnka. Odkładamy patelnię na bok :).
  • Do garnka dolewamy jeszcze koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i zaczynamy gotować.
  • Kiedy leczo zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, dodajemy fasolę z puszki i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut i voila! Leczo gotowe 🙂
  • Najfajniej je podawać z ryżem, czy ziemniakami i posypać świeżą bazylią.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Jesienne leczo

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Wspaniały przepis… Ile wyszło Ci porcji 🙂

  2. Pyszne i zdrowe! Olej rzepakowy i warzywa w odcieniach od żółtego po czerwony zawierają dużo betakarotenu 🙂

  3. wygląda przepysznie, kradnę przepis, pozdrawiam!

Dodaj komentarz