Wiem, że prawie każdy blog kulinarny posiada swoją własną odsłonę przepisu na hummus. Absolutnie mnie to nie zniechęca. Wręcz przeciwnie. Cieszę się, że hummus stał się klasyką kuchni wegetariańskiej. Trudno o inny, równie prosty, szybki, smaczny i zdrowy przepis. Dokładam więc swoją cegiełkę do promocji pasty z ciecierzycy i masła sezamowego. Jeśli więc drogi czytelniku w jakiś sposób się uchowałeś i nigdy nie jadłeś, bądź nie robiłeś hummusu, należy to nadrobić teraz, zaraz. Wszystkie receptury masz podane, łącznie z domową tahiną 🙂
Hummus klasyczny
4
10
minutes290
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 4 porcji hummusu. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatków tj. pieczywo, czy warzywa.
Składniki
2 szklanki ugotowanej i odcedzonej cieciorki (z kupnych najlepiej mi się sprawdza ciecierzyca ze słoika lub z puszki firmy Kier)
3 łyżki oliwy
4 łyżki tahiny
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki chłodnej wody
2 ząbki czosnku
sól
Sposób przygotowania
- Cieciorkę, oliwę, tahinę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek blendujemy na gładko w blenderze.
- Następnie powoli dodajemy wodę, aż uzyskamy dobrą konsystencję. Na koniec doprawiamy solą. Ja zużyłam 1/2 szklanki wody, bo lubię delikatny i raczej rzadki hummus. Trzeba też pamiętać, że pasty ze strączków z czasem gęstnieją w lodówce 🙂
- Hummus jemy w dowolnych ilościach. Na chlebie, na warzywnych sticksach, na chlebkach arabskich, w towarzystwie ryżu, kaszy i w sumie czego się da.
- Hummus & happiness everyone!
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
zrobiony 😉 och tahini, lekko gorzkawe, ale to mój pierwszy raz 🙂