Hummus klasyczny

Wiem, że prawie każdy blog kulinarny posiada swoją własną odsłonę przepisu na hummus. Absolutnie mnie to nie zniechęca. Wręcz przeciwnie. Cieszę się, że hummus stał się klasyką kuchni wegetariańskiej. Trudno o inny, równie prosty, szybki, smaczny i zdrowy przepis. Dokładam więc swoją cegiełkę do promocji pasty z ciecierzycy i masła sezamowego. Jeśli więc drogi czytelniku w jakiś sposób się uchowałeś i nigdy nie jadłeś, bądź nie robiłeś hummusu, należy to nadrobić teraz, zaraz. Wszystkie receptury masz podane, łącznie z domową tahiną 🙂

Hummus klasyczny

Porcje

4

Blendowanie

10

minutes
Kaloryczność

290

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 4 porcji hummusu. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatków tj. pieczywo, czy warzywa.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej i odcedzonej cieciorki (z kupnych najlepiej mi się sprawdza ciecierzyca ze słoika lub z puszki firmy Kier)

  • 3 łyżki oliwy

  • 4 łyżki tahiny

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1/2 szklanki chłodnej wody

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

Sposób przygotowania

  • Cieciorkę, oliwę, tahinę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek blendujemy na gładko w blenderze.
  • Następnie powoli dodajemy wodę, aż uzyskamy dobrą konsystencję. Na koniec doprawiamy solą. Ja zużyłam 1/2 szklanki wody, bo lubię delikatny i raczej rzadki hummus. Trzeba też pamiętać, że pasty ze strączków z czasem gęstnieją w lodówce 🙂
  • Hummus jemy w dowolnych ilościach. Na chlebie, na warzywnych sticksach, na chlebkach arabskich, w towarzystwie ryżu, kaszy i w sumie czego się da.
  • Hummus & happiness everyone!

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. zrobiony 😉 och tahini, lekko gorzkawe, ale to mój pierwszy raz 🙂

Dodaj komentarz