Dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych pozycji śniadaniowych. Uwielbiam awokado, a w połączeniu z cebulą, pomidorami i kolendrą staje się najlepszą pastą kanapkową na świecie. Watro wybierać awokado z czarną skórką- zazwyczaj jest delikatniejsze, bardziej miękkie i ma aksamitny smak. Tak więc jeśli jeszcze nie próbowaliście guacamole, to koniecznie musicie je sobie przyrządzić. Nie ma nic prostszego 🙂
Guacamole
Składniki
2 awokado
1 duża cebula
2 pomidory
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
garstka świeżej kolendry (ok 10 łodyżek)
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Awokado przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę i wybieramy miąższ łyżką, a następnie rozgniatamy je widelcem w misce.
- Awokado mieszamy także z pociętą drobno cebulą, pokrojonymi w kostkę pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i poszatkowaną kolendrą.
- Na koniec przyprawiamy guacamole solą i pieprzem.
Podajemy z nachosami, albo na dobrym chlebie 😉
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
o, tak.
jest przepyszne, szczerze polecam. 🙂