Dzisiaj mam dla Was danie petardę! 😛 W ostatnim tygodniu przygotowywałam je już dwa razy i czuję, że jeszcze kilka powtórek przede mną.
Zaczęło się od tego, że moi rodzice przyjechali do Wrocławia w odwiedziny. Chciałam ich jakoś specjalnie przyjąć, oczywiście ugotować coś bardzo dobrego i posiedzieć wspólnie przy dobrym winie. Nerkowce miałam w domu, na szybkich zakupach w warzywniaku mama przechwyciła między innymi tackę ślicznych boczniaków. Wiedziałam, że mam ochotę na coś kremowego, ale z charakterem, więc po chwili namysłu postanowiłam namoczyć orzechy i zobaczyć co z tego wyjdzie. Okazało się, że moje danie-improwizacja było strzałem w dziesiątkę – wszyło delikatne w smaku, maksymalnie śmietankowe i sycące. Jest to fantastyczna opcja, jeśli tak samo, jak mi, brakuje Wam czasami tej aksamitnej, kremowej konsystencji. No i jest to jedno z tych dań, które posmakuje każdemu, a jest bajecznie proste i mega odżywcze 🙂
Fasolka z boczniakami w śmietanowym sosie
3
4
hours25
minutes350
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji posiłku. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku kaszy, ani makaronu.
Składniki
1/2 szklanki nerkowców (około 70 g)
2 szklanki wody
1 tacka boczniaków (około 250 g)
200 g ugotowanej białej fasoli lub ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Orzechy moczymy co najmniej 4 godziny w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewamy pozostały płyn i miksujemy nerkowce ze szklanką świeżej wody na gładką masę (mi zajęło to ok 5 minut).
- Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej umyte i pokrojone boczniaki, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ok 10 minut, aż do momentu, kiedy cała woda odparuje.
- Następnie na patelnię wlewamy zmiksowane orzechy, dolewamy dodatkową szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien gotować się ok. 15 minut, po tym czasie powinien widocznie zgęstnieć.
- Na koniec dorzucamy fasolkę lub ciecierzycę (jedna i druga dobrze pasuje). Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
To danie świetnie pasuje do kaszy, lub pieczonych ziemniaków 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Fajny przepis
——-
Boczniak przepisy
Zastanawiam się, czy nie wygodniej byłoby te nerkowce zblendować? Z drugiej strony po dodaniu szklanki wody to raczej konsystencji pasty mieć nie będzie. Próbował ktoś?
P.S. Gratuluję autorce świetnego bloga 🙂
Robię właśnie 🙂
Nie miałam nerkowców, zamiast tego moczę słonecznik. Smak będzie pewnie trochę inny, ale powinno dać radę, jak myślicie?
Dam znać jak wyszło.
Pewnie fasola z puszki sie nie nadaje ? Trzeba gotować ?
Jasne, że można wykorzystać tą z puszki 🙂 Warto ją jedynie porządnie przepłukać w wodzie.
Dzięki 🙂
to zdecydowanie jest petarda! od razu zapisuję co by nie zapomnieć że trzeba zrobić tak przepyszne danie 🙂
Mistrzostwo! Koniecznie muszę zrobić 🙂