Fasolka z boczniakami w śmietanowym sosie

Dzisiaj mam dla Was danie petardę! 😛 W ostatnim tygodniu przygotowywałam je już dwa razy i czuję, że jeszcze kilka powtórek przede mną.

Zaczęło się od tego, że moi rodzice przyjechali do Wrocławia w odwiedziny. Chciałam ich jakoś specjalnie przyjąć, oczywiście ugotować coś bardzo dobrego i posiedzieć wspólnie przy dobrym winie. Nerkowce miałam w domu, na szybkich zakupach w warzywniaku mama przechwyciła między innymi tackę ślicznych boczniaków. Wiedziałam, że mam ochotę na coś kremowego, ale z charakterem, więc po chwili namysłu postanowiłam namoczyć orzechy i zobaczyć co z tego wyjdzie. Okazało się, że moje danie-improwizacja było strzałem w dziesiątkę – wszyło delikatne w smaku, maksymalnie śmietankowe i sycące. Jest to fantastyczna opcja, jeśli tak samo, jak mi, brakuje Wam czasami tej aksamitnej, kremowej konsystencji. No i jest to jedno z tych dań, które posmakuje każdemu, a jest bajecznie proste i mega odżywcze 🙂

Fasolka z boczniakami w śmietanowym sosie

Porcje

3

Przygotowanie

4

hours 
Duszenie

25

minutes
Kaloryczność

350

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji posiłku. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku kaszy, ani makaronu.

Składniki

  • 1/2 szklanki nerkowców (około 70 g)

  • 2 szklanki wody

  • 1 tacka boczniaków (około 250 g)

  • 200 g ugotowanej białej fasoli lub ciecierzycy

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Orzechy moczymy co najmniej 4 godziny w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewamy pozostały płyn i miksujemy nerkowce ze szklanką świeżej wody na gładką masę (mi zajęło to ok 5 minut).
  • Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej umyte i pokrojone boczniaki, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ok 10 minut, aż do momentu, kiedy cała woda odparuje.
  • Następnie na patelnię wlewamy zmiksowane orzechy, dolewamy dodatkową szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien gotować się ok. 15 minut, po tym czasie powinien widocznie zgęstnieć.
  • Na koniec dorzucamy fasolkę lub ciecierzycę (jedna i druga dobrze pasuje). Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    To danie świetnie pasuje do kaszy, lub pieczonych ziemniaków 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Fajny przepis

    ——-
    Boczniak przepisy

  2. Zastanawiam się, czy nie wygodniej byłoby te nerkowce zblendować? Z drugiej strony po dodaniu szklanki wody to raczej konsystencji pasty mieć nie będzie. Próbował ktoś?
    P.S. Gratuluję autorce świetnego bloga 🙂

  3. Robię właśnie 🙂
    Nie miałam nerkowców, zamiast tego moczę słonecznik. Smak będzie pewnie trochę inny, ale powinno dać radę, jak myślicie?
    Dam znać jak wyszło.

  4. Pewnie fasola z puszki sie nie nadaje ? Trzeba gotować ?

  5. to zdecydowanie jest petarda! od razu zapisuję co by nie zapomnieć że trzeba zrobić tak przepyszne danie 🙂

  6. Mistrzostwo! Koniecznie muszę zrobić 🙂

Dodaj komentarz