Dzisiaj szybko i konkretnie. Lubicie dynię ? Macie chwilę (naprawdę krótką!)? Chcecie zjeść coś dobrego i słodkiego ?
To danie jest idealne 🙂 I prze-, prze-, przepyszne.
Dynia+ jabłko+rodzynki+cynamon = <3
Dyniowe crumble
Składniki
0,5 kg dyni
2 duże jabłka
1/2 szklanki rodzynek
1 opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Dynię drążymy z pestek, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Jabłka obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak dynię. Rodzynki moczymy we wrzątku, aż napuchną, następnie je odsączamy.
- Następnie owoce mieszamy razem z cynamonem i wykładamy w formie do tarty.
- W osobnej misce mieszamy i lekko zagniatamy płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy i olej. Ciasto wysypujemy równomiernie na owoce.
- Całość pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.
Voila!
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana
Zrobiłam i na prawdę wyszło przepyszne! Rodzina zachwycona. Deser ten wchodzi na listę deserów ulubionych. Użyłam mąki razowej i cukru trzcinowego. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂
Pierwszy raz jestem na Pani stronie:) Jest śliczna, a wypieki smakowicie wyglądają! Zapraszamy na sezamowe ciacho:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
Ależ to musi genialnie smakować! Od razu zapisuję przepis. Powiedz mi tylko, czy można mrozić tą kruszonkę?
Jasne 🙂 Tylko pewnie po odmrożeniu nie będzie już taka chrupiąca. Można pewnie jeszcze wstawić takie crumble do piekarnika, żeby na nowo było ciepłe i fajne 🙂
a może być mniej cukru i mąka razowa?
Jasne, że może być mniej cukru :). A z mąki razowej też już nie raz robiłam kruszonkę i wychodzi chyba nawet smaczniejsza 🙂