Dyniowe crumble

Dyniowe crumble

Dyniowe crumble

Dzisiaj szybko i konkretnie. Lubicie dynię ? Macie chwilę (naprawdę krótką!)? Chcecie zjeść coś dobrego i słodkiego ?
To danie jest idealne 🙂 I prze-, prze-, przepyszne.

Dynia+ jabłko+rodzynki+cynamon = <3

Dyniowe crumble

Składniki

  • 0,5 kg dyni

  • 2 duże jabłka

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • pół szklanki cukru

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 5 łyżek oleju

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  • Dynię drążymy z pestek, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Jabłka obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak dynię. Rodzynki moczymy we wrzątku, aż napuchną, następnie je odsączamy.
  • Następnie owoce mieszamy razem z cynamonem i wykładamy w formie do tarty.
  • W osobnej misce mieszamy i lekko zagniatamy płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy i olej. Ciasto wysypujemy równomiernie na owoce.
  • Całość pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.
    Voila!

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Dyniowe crumble
Dyniowe crumble

Smacznego!

Diana

Komentarze

  1. Zrobiłam i na prawdę wyszło przepyszne! Rodzina zachwycona. Deser ten wchodzi na listę deserów ulubionych. Użyłam mąki razowej i cukru trzcinowego. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  2. Pierwszy raz jestem na Pani stronie:) Jest śliczna, a wypieki smakowicie wyglądają! Zapraszamy na sezamowe ciacho:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

  3. Ależ to musi genialnie smakować! Od razu zapisuję przepis. Powiedz mi tylko, czy można mrozić tą kruszonkę?

    • Jasne 🙂 Tylko pewnie po odmrożeniu nie będzie już taka chrupiąca. Można pewnie jeszcze wstawić takie crumble do piekarnika, żeby na nowo było ciepłe i fajne 🙂

  4. a może być mniej cukru i mąka razowa?

Dodaj komentarz