W końcu się wszyscy doczekaliśmy: nadszedł ten piękny sezon warzywno-owocowy. Warzywniaki są pełne truskawek, czereśni, szparagów, botwiny i rabarbaru.
Jak co roku o tej porze chce mi się deseru z rabarbarem, ale jak to zwykle ze mną bywa – nie mam ochoty włożyć w niego za dużo czasu i energii. Dlatego zrobiłam małą hybrydę dwóch przepisów, które są już zamieszczone na tym blogu: pleśniaka z rabarbarem i tarty rabarbarowej i połączyłam dwa ich największe atuty:
- kruszonkę z pleśniaka i
- nadzienie rabarbarowe z tarty.
I właśnie w ten sposób wyszedł przepyszny deser: rabarbar pod kruszonką.
Postarałam się „podrasować” przepis na rabarbar pod kruszonką, żeby mógł stanowić całkiem niezłą alternatywę dla codziennej słodyczy.
Poniższe wskazówki bardzo polecam do modyfikacji większości domowych słodkości.
- W przepisie używam mąki pełnoziarnistej, która w połączeniu z wiórkami kokosowymi i masłem orzechowym sprawi, że taki deser będzie nas całkiem nieźle sycił na dłuższy czas. Właśnie ta większa zawartość błonnika, białka i nieprzetworzonych surowców to największa zaleta większości przepisów na “zdrowe” słodycze. Wyobraź sobie, jak będziesz się czuć nasycony/ nasycona po zjedzeniu dwóch garści żelek, a jak po zjedzeniu połowy naczynia żaroodpornego rabarbaru z kruszonką. Jak też te desery wpłyną na łączną ilość posiłków w ciągu całego dnia… A kaloryczność będzie podobna.
- Jako substancji zagęszczającej nadzienie rabarbarowe dodałam nasion chia, żeby zamiast dodatkowej mąki czerpać choć trochę ze zdrowych omega-3.
- Do osłodzenia deseru używam mieszanki cukru i erytrolu, co pozwala obniżyć łączną kaloryczność potrawy i zmniejszyć jej ładunek glikemiczny. Jeśli chcesz, możesz użyć jedynie słodzika. Dodatkowo erytrol sam w sobie jest antyoksydantem, więc mamy dwie pieczenie na jednym ruszcie. Na erytrol powinny jedynie uważać osoby z IBS. Zamiast niego można użyć stewii.
Rabarbar pod kruszonką
4
15
minutes25
minutes250
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji deseru. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.
Składniki
- Masa rabarbarowa
350 g obranego rabarbaru
50 g rodzynek
100 g wody
30g nasion chia (jako zagęstnika można też użyć 1 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej)
40 g sypkiego słodziwa (użyłam pół na pół erytrolu i cukru)
- Kruszonka
50 g mąki pełnoziarnistej
15 g wiórków kokosowych
50 g masła orzechowego
40 g sypkiego słodziwa (użyłam pół na pół erytrolu i cukru)
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rabarbar obierz i pokrój w talarki o szerokości około 1 cm, a następnie razem z rodzynkami przełóż do rondla, zalej wodą i gotuj pod przykryciem 5 minut. Całość zamieszaj w międzyczasie kilka razy.
- Po tym czasie dodajemy cukier, erytrol oraz nasiona chia. Całość gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu dodatkowe 5 minut.
- Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można użyć jednego, większego (wymiary ok. 17×26 cm) lub 3-4 mniejszych.
- Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce, ugniatając ciasto ręką tak, żeby tworzyły się większe grudki. Kruszonką posyp równomiernie masę rabarbarową.
- Całość piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż wierzch zrobi się rumiany.
- Jedz na ciepło lub zimno.
Okiem dietetyka
- Ten deser składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych, ale ma też sporo kalorii w średniej ilości porcji. Zważ porcję chociaż raz dla większej świadomości kaloryczności posiłku.
- Taki deser możesz jeść dość często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Spodobał Ci się przepis “Rabarbar pod kruszonką”? Przeglądnij w takim razie jeszcze inne pomysły na zdrowe i roślinne desery:
Chlebek marchewkowy
Chlebek marchewkowy piekę regularnie jako łatwą i zdrową codzienną przekąskę. Jest sycący, wilgotny, delikatnie słodki i bardzo aromatyczny.
Idealne pancakes owsiane – zamiast owsianki
Idealne, czyli jakie? Wyrośnięte, a nie klejące, wymagające 4 głównych składników, przygotowane w jednym pojemniku do blendera. No i oczywiście przepyszne.
Nice cream, czyli zdrowe lody z bananów
Nice cream to lody z bananów, które pomimo tego, że teoretycznie są sorbetem, mają zaskakująco kremową konsystencję. Do tego są w pełni zdrowe.
Kanapkowy krem kakaowy bez wyrzeczeń
Kanapkowy krem kakaowy ze strączków króluje w mojej kuchni. Mój dietetyczny umysł nadal nie może się nadziwić, jak coś tak dobrego, może być tak zdrowe.
Świąteczne pieczone jabłka
Dzisiaj przedstawiam najszybszy, pachnący świętami deser, jaki można zrobić. Pieczone jabłka z gorącym, piernikowym musem kakaowym z powideł śliwkowych.
Królewskie śniadanie – zapiekany ryż z gruszkami
Mój ostatni eksperyment – zapiekany ryż z gruszkami – okazał się tak udany, że wyglądał bardziej jak piękny deser, niż pożywne śniadanie.
Na zdrowie i smacznego,
Diana
15 minut roboty, potem 25 minut FBW i można się objadać 🙂 A jest czym, bo ciasto wychodzi za pierwszym razem i smakuje lepiej niż wygląda 🙂 Polecam przepis gorąco i pozdrawiam, Basia 🙂
Fajnie, że pojawiają się nasiona chia 🙂 Osobiście bardzo lubię rabarbar!