Jeśli piszę, że to najprostsze danie ze strączków, to nie przesadzam. Ciecierzyca w sosie pomidorowo-orzechowym to danie typu przelej z puszki-wymieszaj-zagotuj i gotowe.
Są takie przepisy, o których nawet nie pomyślę, żeby je wrzucić na bloga, bo są dla mnie zbyt oczywiste, zbyt codzienne i zbyt łatwe. O ironio, bo przecież całego bloga staram się tworzyć w oparciu o prostotę. W ten sam sposób przepisy na owsiankę, które w rekordowym czasie stały się jednymi z najbardziej popularnych przepisów na blogu, czekały na publikację jakieś 7 lat. Z dzisiejszą potrawką jest podobnie.
Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowo-orzechowym dosłownie jest elementem mojej codzienności. Dlaczego? Bo to jeden z podstawowych przepisów, którymi dzielę się ze swoimi pacjentami – zazwyczaj jest przez nich najbardziej lubiany, chwalony i odtwarzany. Dodatkowo idealnie nadaje się do przygotowania na dwa dni, szykując go z podwójnej porcji. Minimum wysiłku, a sporo odżywczego i pysznego jedzenia.
TIP OD DIETETYCZKI: Jak zmniejszyć wzdęcia i gazy po strączkach?
- Dla początkujących: Jeśli wcześniej nie miałeś/miałaś nawyku jedzenia strączków, na których obecnie Ci zależy, daj sobie czas. Zacznij od mniejszych ilości – nie pół puszki na raz, a uwzględnij kilka łyżek (do 60g ugotowanych) do pojedynczo zjadanej porcji. U większości osób przyzwyczajających się do jedzenia strączków, dolegliwości gastryczne znikają lub stanowczo się zmniejszają po 1-2 miesiącach od ich regularnego wprowadzenia.
- Gotowanie strączków w domu wcale nie musi być najlepszym wyborem: Wbrew powszechnej opinii to nie gotowanie strączków w sodzie, czy majeranku zmniejsza ilość gazów i poziom wzdęcia. To, co najbardziej może pomóc, to korzystanie z produktów z puszek i słoików. Dlaczego? Im dłużej strączki pływają w zalewie, tym więcej przechodzi do niej składników o nazwie GOS (galaktooligosacharydy), które w największej mierze są odpowiedzialne za wzdęcia po zjedzeniu nasion roślin strączkowych. Dlatego dobrze opłukane strączki ze słoika, czy puszki będą miały mniejszy potencjał wzdęciotwórczy, niż te ugotowane w domu. I dokładnie z tego samego powodu unikaj popularnej ostatnio aquafaby, jeśli masz problemy z gazami po strączkach.
- Wybierz strączki, które powodują najmniejsze wzdęcia: Różne strączki potrafią powodować problem o różnym natężeniu. Najbezpieczniejsze (dające najmniej gazów i wzdęć) są: ciecierzyca, czerwona soczewica i kiełkowane strączki. Niestety najwięcej wzdęć powoduje fasola, chociaż z mojej praktyki wynika, że najlepiej tolerowana jest duża fasola Piękny Jaś, którą ugotuje się do miękkości ziemniaków.
Najprostsze danie ze strączków: ciecierzyca w sosie pomidorowo-orzechowym
2
porcje5
minutes10
minutes320
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie 2 porcji dania. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.
Składniki
1 puszka ciecierzycy (240g)
1 puszka pomidorów krojonych (400g) – latem można użyć świeżych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodziwa (cukru/syropu klonowego/miodu)
2 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka sosu sojowego
40g masła orzechowego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, przesyp na sitko i opłucz wodą.
- Strączki przesyp do rondla, zalej pomidorami, dodaj sos sojowy, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodziwo i pieprz, całość zacznij gotować.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj masło orzechowe, które dokładnie wymieszaj z sosem. Potrawkę gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw solą.
- Ciecierzycę z pomidorach podaj posypaną świeżą natką pietruszki.
- Według mnie najlepiej pasuje do pieczonych ziemniaków, kaszy bulgur lub pełnoziarnistej bułki.
Okiem dietetyka
- Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
- 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, tłuszczu oraz średniej ilości warzyw.
- W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. pieczywo, ziemniaki lub kaszę). Jeśli masz na to ochotę, można dorzucić trochę dodatkowych warzyw, np. paprykę i cukinię z grilla.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Na zdrowie i smacznego,
Diana
Super przepis, czekamy na kolejne 🙂
Strączkowy klasyk, który jednak nigdy się nie nudzi i zawsze chętnie rozgrzać się tak aromatycznym daniem. Przydatne wskazówki, jak „działać” ze strączkami, aby ich jedzenie dostarczało jak największej przyjemności, a przy tym cennych wartości odżywczych. 🤗
Dziękuję za świetne – proste i pyszne – przepisy. Czy jest szansa na więcej?
Fajnie, że dodałaś wskazówki odnośnie właściwej obróbki strączków. Część osób zraża się do ich jedzenia właśnie przez nieprzyjemne dolegliwości. Warto wiedzieć, że można im łatwo zapobiec 😉