Dzisiaj wstawiam przepis na ciasto, które ostatnio jest moim ulubieńcem. Robię je w wielu odsłonach, ale akurat ta chyba była najbardziej udana. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, a orzechy w polewie karmelowo-krówkowej stanowią idealne wykończenie ciasta. Zamiast gruszek możecie użyć jabłek, dyni, pigwy, w sumie wszystkich twardych owoców, które macie pod ręką.
Zdjęcia ciasta wyjątkowo robione z widokiem na panoramę Legnicy 🙂
Ciasto z gruszkami i orzechami w karmelu
Składniki
- Na ciasto:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka sojowego
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 banan
2 spore, twarde gruszki
0,5 łyżeczki soli
- Na karmel:
1 szklanka mleka sojowego
0,5 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego (jeśli masz, to 1 laska wanilii)
2 łyżki oleju
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Mąkę, cukier, sodę i sól mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu blendujemy banana, olej i mleko na gładką masę. Płynne składniki przelewamy do suchych i miksujemy przez ok. 5 minut.
- Gruszki obieramy, wycinamy gniazda, kroimy na kawałki, wrzucamy do surowego ciasta i mieszamy.
- Na koniec ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. godzinę.
- Kiedy ciasto się upiecze, zaczynamy przygotowywać karmel. Do rondla wsypujemy cukier, cukier waniliowy (lub wrzucamy laskę wanilii) i wlewamy mleko. Całość gotujemy ok. pół godziny, często mieszając.
- Kiedy zacznie ciemnieć należy dodać olej i mieszać, aż nabierze odpowiednio gęstej konsystencji (kropla upuszczona na talerz nie powinna się rozlewać, a po dotknięciu ma się ciągnąć).
- Kiedy ciasto wystygnie, wysypujemy na nie orzechy i zalewamy ciepłą masą karmelową. Czekamy, aż wszystko chwilę przestygnie i tniemy na kawałki 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Mmmm brzmi pysznie! Jaki rozmiar formy?
Podłużna forma jak na chleb, czy keksa 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 A ten widok w tle… super.