Każdy kto lubi śniadania na słodko powinien spróbować tego przepisu. Osobiście banany kojarzą mi się typowo z dobrym rozpoczęciem dnia. Lubię je dodawać do owsianki, robić z nimi tosty, wrzucać do naleśników lub racuchów, ale dopiero po raz pierwszy zrobiłam je w cieście. Są przepyszne. Ciasto jest chrupkie, cynamonowe, a banany od smażenia stają się konsystencji budyniu. Takie śniadanie warto podać z czymś kwaskowatym dla przeciwwagi 🙂
Banany w cieście
Składniki
2 banany
5 kopiastych łyżek mąki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamon
szczypta sól
Sposób przygotowania
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól i cynamon, następnie dolewamy wodę i olej i mieszamy ciasto.
- Banany obieramy ze skórki i przecinamy wzdłuż na pół i w poprzek na pół 🙂
- Następnie obtaczamy je w cieście i smażymy (nie na największym ogniu!) z dwóch stron na rozgrzanej i suchej patelni do zarumienienia.
- Ja banany podałam z dżemem z czarnej porzeczki i wiórkami gorzkiej czekolady.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
ostatnio robiłam banany w cieście i zdecydowanie powtórzę je jeszcze nie raz, rozpływają się w ustach! 🙂