Pierogi z soczewicą i orzechami

Pierogi z soczewicą i orzechami

Pierogi z soczewicą i orzechami

Dzisiaj krótko i na temat. Koniecznie musicie się skusić na dzisiejsze pierogi. Wymiatają. Mają niesamowity farsz – bardzo aromatyczny, sycący, z dodatkiem chrupiących orzechów i przepysznego wędzonego tofu. Nawet ciasto po raz pierwszy też mi wyszło idealne. Delikatne, sprężyste i idealnie klejące. Z całą pewnością jest to jeden z moich lepszych przepisów 🙂

Pierogi z soczewicą i orzechami

Składniki

  • Na farsz:
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy

  • 200 g ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • garść suszonych grzybów

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • 100 g tofu wędzonego

  • sól, pieprz

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej

  •  szklanka gorącej wody

  •  2 łyżki oleju

  •  4 łyżki mleka sojowego

  •  łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki i soczewicę gotujemy do miękkości.
  • W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie, a kiedy się zeszkli na patelnię dodajemy na kolejne 2-3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczone, posiekane grzyby i pokrojone orzechy.
  • Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, które tłuczemy na puree. Następnie łączymy je z odsączoną soczewicą, usmażoną cebulą z orzechami i grzybami oraz startym na tarce z drobnymi oczkami tofu. Czekamy, aż farsz lekko ostygnie i na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem.
  • Mąkę łączymy z gorącą wodą, mlekiem sojowym, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i plastyczne. Jeśli jest za twarde należy dodać kolejną łyżkę mleka sojowego.
  • Gotowe ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 2mm i następnie wykrawamy z niego kółka. Farsz nakładamy łyżeczką i w rękach sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.
  • Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy je jeszcze około 2 minuty. Pierogi odcedzamy cedzakiem i przekładamy na talerz.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Pierogi z soczewicą i orzechami

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. można bezziemniaków?

    • Możesz użyć np. kaszy jaglanej..ale warto dodać coś, co będzie działało jako lepiszcze.

  2. Wyglądają smakowicie. Będę próbować czegoś innego na wigilię chociaż myślę że sprawdzą się też na co dzień. ?

  3. Czy zamiast mleka sojowego może być ryżowe?

  4. Ile pierogów wychodzi z podanych produktów?

  5. Mam! To super, dziękuję za odpowiedź 🙂

  6. Chciałabym zrobić, a nie mam wszystkich składników, więc chyba będę zmuszona zamienić tofu wędzone na naturalne a soczewicę zieloną na brązową, do tego z powodu uczulenia na grzyby bez grzybów… Jest sens wprowadzać takie modyfikacje czy będzie jednak niesmacznie? 🙂

    • Jasne, że tak 🙂 Ja praktycznie zawsze jak znajduję ciekawy przepis, wolę dostosować go do tego, co mam pod ręką. Skup się w takim razie na dobrym wysmażeniu cebuli i czosnku. Jeśli masz, możesz dodać wędzoną paprykę 🙂

  7. Diano, dziś wypróbowałam Twój przepis,ale bez dodatku tofu, bo go nie miałam. Suszone grzyby i orzechy nadaly pyszny smak i aromat. Do ciasta dodalam otręby owsiane 🙂 Nie jestem wegetarianka, ale już kolejny raz inspiruje się Twoimi przepisami. Dziękuję, Asia.

  8. Zrobiłyśmy z babcią na święta 200 pierogów z tego przepisu – wyszły przepyszne! Proporcje farszu robiłam na oko, ale wyszedł idealny! Dzięki za taki super przepis, uwielbiam pierogi ❤

    • Super 🙂 Mi też strasznie smakują- jak robiłam je kolejny raz dodałam jeszcze trochę posiekanej żurawiny- BOMBA ;). A sama też mało kiedy trzymam się gramówek przepisów. Gotowanie na oko jest super 🙂

  9. Brzmi przepysznie.
    Ile, mniej wiecej, pierogow wychodzi z takiej porcji?

  10. Pierogów z orzechami nigdy nie robiłam, ale domyślam się, że muszą być przepyszne 🙂 Wyglądają super 😉

Dodaj komentarz