Pierogi z soczewicą i orzechami

Dzisiaj krótko i na temat. Koniecznie musicie się skusić na dzisiejsze pierogi. Wymiatają. Mają niesamowity farsz – bardzo aromatyczny, sycący, z dodatkiem chrupiących orzechów i przepysznego wędzonego tofu. Nawet ciasto po raz pierwszy też mi wyszło idealne. Delikatne, sprężyste i idealnie klejące. Z całą pewnością jest to jeden z moich lepszych przepisów 🙂

Pierogi z soczewicą i orzechami

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • Na farsz:
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy

  • 200 g ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • garść suszonych grzybów

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • 100 g tofu wędzonego

  • sól, pieprz

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej

  •  szklanka gorącej wody

  •  2 łyżki oleju

  •  4 łyżki mleka sojowego

  •  łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki i soczewicę gotujemy do miękkości.
  • W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie, a kiedy się zeszkli na patelnię dodajemy na kolejne 2-3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczone, posiekane grzyby i pokrojone orzechy.
  • Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, które tłuczemy na puree. Następnie łączymy je z odsączoną soczewicą, usmażoną cebulą z orzechami i grzybami oraz startym na tarce z drobnymi oczkami tofu. Czekamy, aż farsz lekko ostygnie i na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem.
  • Mąkę łączymy z gorącą wodą, mlekiem sojowym, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i plastyczne. Jeśli jest za twarde należy dodać kolejną łyżkę mleka sojowego.
  • Gotowe ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 2mm i następnie wykrawamy z niego kółka. Farsz nakładamy łyżeczką i w rękach sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.
  • Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy je jeszcze około 2 minuty. Pierogi odcedzamy cedzakiem i przekładamy na talerz.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Pierogów z orzechami nigdy nie robiłam, ale domyślam się, że muszą być przepyszne 🙂 Wyglądają super 😉

  2. Brzmi przepysznie.
    Ile, mniej wiecej, pierogow wychodzi z takiej porcji?

  3. Zrobiłyśmy z babcią na święta 200 pierogów z tego przepisu – wyszły przepyszne! Proporcje farszu robiłam na oko, ale wyszedł idealny! Dzięki za taki super przepis, uwielbiam pierogi ❤

    • Super 🙂 Mi też strasznie smakują- jak robiłam je kolejny raz dodałam jeszcze trochę posiekanej żurawiny- BOMBA ;). A sama też mało kiedy trzymam się gramówek przepisów. Gotowanie na oko jest super 🙂

  4. Diano, dziś wypróbowałam Twój przepis,ale bez dodatku tofu, bo go nie miałam. Suszone grzyby i orzechy nadaly pyszny smak i aromat. Do ciasta dodalam otręby owsiane 🙂 Nie jestem wegetarianka, ale już kolejny raz inspiruje się Twoimi przepisami. Dziękuję, Asia.

  5. Chciałabym zrobić, a nie mam wszystkich składników, więc chyba będę zmuszona zamienić tofu wędzone na naturalne a soczewicę zieloną na brązową, do tego z powodu uczulenia na grzyby bez grzybów… Jest sens wprowadzać takie modyfikacje czy będzie jednak niesmacznie? 🙂

    • Jasne, że tak 🙂 Ja praktycznie zawsze jak znajduję ciekawy przepis, wolę dostosować go do tego, co mam pod ręką. Skup się w takim razie na dobrym wysmażeniu cebuli i czosnku. Jeśli masz, możesz dodać wędzoną paprykę 🙂

  6. Mam! To super, dziękuję za odpowiedź 🙂

  7. Ile pierogów wychodzi z podanych produktów?

  8. Czy zamiast mleka sojowego może być ryżowe?

  9. Wyglądają smakowicie. Będę próbować czegoś innego na wigilię chociaż myślę że sprawdzą się też na co dzień. ?

Dodaj komentarz