Pierogi z soczewicą i orzechami


Dzisiaj krótko i na temat. Koniecznie musicie się skusić na dzisiejsze pierogi. Wymiatają. Mają niesamowity farsz – bardzo aromatyczny, sycący, z dodatkiem chrupiących orzechów i przepysznego wędzonego tofu. Nawet ciasto po raz pierwszy też mi wyszło idealne. Delikatne, sprężyste i idealnie klejące. Z całą pewnością jest to jeden z moich lepszych przepisów 🙂

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  •  200g ziemniaków
  •  1 duża cebula
  •  1/2 szklanki orzechów włoskich
  •  garść suszonych grzybów
  •  3 ząbki czosnku
  •  4 łyżki oliwy
  •  100g tofu wędzonego
  •  sól, pieprz
Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  •  szklanka gorącej wody
  •  2 łyżki oleju
  •  4 łyżki mleka sojowego
  •  łyżeczka soli


Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki i soczewicę gotujemy do miękkości. W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie, a kiedy się zeszkli na patelnię dodajemy na kolejne 2-3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczone, posiekane grzyby i pokrojone orzechy. Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, które tłuczemy na puree. Następnie łączymy je z odsączoną soczewicą, usmażoną cebulą z orzechami i grzybami oraz startym na tarce z drobnymi oczkami tofu. Czekamy, aż farsz lekko ostygnie i na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem.
Mąkę łączymy z gorącą wodą, mlekiem sojowym, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i plastyczne. Jeśli jest za twarde należy dodać kolejną łyżkę mleka sojowego. Gotowe ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 2mm i następnie wykrawamy z niego kółka. Farsz nakładamy łyżeczką i w rękach sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.
Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy je jeszcze około 2 minuty. Pierogi odcedzamy cedzakiem i przekładamy na talerz.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Pierogów z orzechami nigdy nie robiłam, ale domyślam się, że muszą być przepyszne 🙂 Wyglądają super 😉

  2. Brzmi przepysznie.
    Ile, mniej wiecej, pierogow wychodzi z takiej porcji?

  3. Zrobiłyśmy z babcią na święta 200 pierogów z tego przepisu – wyszły przepyszne! Proporcje farszu robiłam na oko, ale wyszedł idealny! Dzięki za taki super przepis, uwielbiam pierogi ❤

    • Super 🙂 Mi też strasznie smakują- jak robiłam je kolejny raz dodałam jeszcze trochę posiekanej żurawiny- BOMBA ;). A sama też mało kiedy trzymam się gramówek przepisów. Gotowanie na oko jest super 🙂

  4. Diano, dziś wypróbowałam Twój przepis,ale bez dodatku tofu, bo go nie miałam. Suszone grzyby i orzechy nadaly pyszny smak i aromat. Do ciasta dodalam otręby owsiane 🙂 Nie jestem wegetarianka, ale już kolejny raz inspiruje się Twoimi przepisami. Dziękuję, Asia.

  5. Chciałabym zrobić, a nie mam wszystkich składników, więc chyba będę zmuszona zamienić tofu wędzone na naturalne a soczewicę zieloną na brązową, do tego z powodu uczulenia na grzyby bez grzybów… Jest sens wprowadzać takie modyfikacje czy będzie jednak niesmacznie? 🙂

    • Jasne, że tak 🙂 Ja praktycznie zawsze jak znajduję ciekawy przepis, wolę dostosować go do tego, co mam pod ręką. Skup się w takim razie na dobrym wysmażeniu cebuli i czosnku. Jeśli masz, możesz dodać wędzoną paprykę 🙂

  6. Mam! To super, dziękuję za odpowiedź 🙂

  7. Ile pierogów wychodzi z podanych produktów?

  8. Czy zamiast mleka sojowego może być ryżowe?

  9. Wyglądają smakowicie. Będę próbować czegoś innego na wigilię chociaż myślę że sprawdzą się też na co dzień. ?

Dodaj komentarz