Nice cream, czyli zdrowe lody z bananów

Środek lata, fale upałów uderzają jedna, za drugą, a ja powoli oswajam się z myślą, że Polska niedługo będzie się zaliczać do krajów tropikalnych. Pomijając dużą dawkę wewnętrznego niepokoju związanego z ocieplaniem klimatu, trzeba zacząć sobie radzić. I właśnie w kwestii patentów na ochłodzenie naprzeciw nam wychodzi nice cream. Nice cream to lody z bananów, które pomimo tego, że teoretycznie są sorbetem, mają zaskakująco kremową konsystencję. Do tego są w pełni zdrowe i mogą stanowić świetne urozmaicenie w przygotowywaniu letnich owoców.

Oczywiście lody z bananów nie smakują jak potrójnie czekoladowe Magnum, ale za to w przeciwieństwie do klasycznych lodów mogą być jedzone bezkarnie. Na przekąskę, na kolację, jako dodatek do całonocnej owsianki. Jako baza do milkshake’ów, granoli. Jak tylko będzie to Wam pasować.

Bazą do lodów są oczywiście zamrożone banany, ale możemy do nich dorzucić różne dodatki, które będą tworzyły wariacje smakowe. Moje ulubione, to:

  • klasyczne lody z bananów, wymieszane przed podaniem ze słonym masłem orzechowym (tak, żeby powstały nitki masła),
  • zblendowane z zamrożoną czarną porzeczką i podane z łyżką gęstego mleka kokosowego,
  • kakaowo-chałwowe – z kakao i tahini

Więcej pomysłów na lody z bananów znajdziecie poniżej.

Nice cream, czyli zdrowe lody z bananów

Porcje

2

Przygotwanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Lody z banana są kremowe w smaku, zdrowe i łatwe do spersonalizowania.

Składniki

  • 2 dojrzałe, pokrojone w talarki i zamrożone banany

  • UZYSKUJ RÓŻNE SMAKI W ZALEŻNOŚCI OD UŻYTYCH DODATKÓW:
  • orzechowe (1 łyżka masła orzechowego + 1 łyżka pokruszonych solonych orzeszków ziemnych)

  • orzechowo-chałwowe (1 łyżka masła orzechowego + 1 łyżka tahini)

  • kakaowo-chałwowe (1 łyżka tahini + 1 łyżka kakao + szczypta soli)

  • miętowo-czekoladowe ( kilka listków świeżej mięty + 2 łyżka startej gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka cytryny)

  • malinowe ( 1/2 szklanka świeżych lub mrożonych malin + 1 łyżka gęstego mleka kokosowego do podania)

  • szarlotkowe ( 1/2 łyzeczki cynamonu + 1 łyżeczka soku z cytryny + mus jabłkowy na górę)

  • piernikowe (1 łyżka masła orzechowego/migdałowego + 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika)

  • kakaowo-śliwkowe (1 łyżka niskosłodzonego powidła śliwkowego + 1 czubata łyżka kakao)

  • jogurtowo-jagodowe ( 100ml jogurtu sojowego lub kokosowego, 1/2 szklanki jagód lub borówek

Sposób przygotowania

  • Banany obierz ze skórki, pokrój w talarki, rozłóż na talerzu lub w pojemniku i włóż do zamrażarki na przynajmniej 8 godzin.
  • Zamrożone banany wyciągamy do temperatury pokojowej i odstawiamy do odtajania na 2-3 minuty. To pozwoli uchronić blender przed zepsuciem na twardych na kość owocach.
  • Banany wraz z wybranymi dodatkami przerzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy do idealnie gładkiej konsystencji.
  • Podajemy od razu do zjedzenia.

Okiem dietetyka

  • Ten deser składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • Ten deser może stanowić zdrową przekąskę między posiłkami, lub jako część pełnego posiłku (np. jako część owocowa w owsiance).
  • Jeśli dodasz do tych lodów mleka sojowego lub jogurtu roślinnego, uzyskasz pysznego milkshake’a.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Na zdrowie!
Diana

Dodaj komentarz