

Roślinne alternatywy wędlin i szynek nie są ani zdrowe, ani tanie. Dzisiaj przedstawię Wam przepis, który jest pod tymi względami jest dużo lepszy. Do tego składa się z łatwo dostępnych składników. No może oprócz jednego.
Wege „mięsa” to bardzo zróżnicowana grupa – mogą to być produkty wykonane z surowców warzywnych (np. pasztety z selera, czy burgery z buraka), z kiełków (np. dużo produktów Dobrej Kalorii), z glutenu pszennego, tzw. seitana (np. sporo produktów Bezmięsnego), czy praktycznie samej skrobi z aromatami i barwnikami (sporo najtańszych „wędlin” dostępnych w Biedronce, czy Lidlu).
W zależności o którym produkcie mówimy, ich wartości odżywcze potrafią się diametralnie różnić.
- mogą być wysokokaloryczne (np. produkty Dobrej Kalorii) lub nie dostarczać ich prawie w ogóle (wędliny oparte na skrobi),
- mogą mieć sporo białka (te na bazie seitana), lub go praktycznie nie mieć (te oparte na warzywach, czy skrobi),
- mogą dostarczać pewnych wartości odżywczych, ale większość produktów jest bardzo uboga, jeśli chodzi o zawartość witamin i składników mineralnych,
- skład kwasów tłuszczowych może być lepszy, niż w produktach mięsnych (np. produkty stworzone z wykorzystaniem olejów, czy oliwy), ale wcale nie musi (jeśli głównym tłuszczem jest olej kokosowy).
Zdrowa „wędlina” roślinna – wartości odżywcze w 100g:
- 179 kcal
- 6,4g tłuszczu (w tym 1,0g kwasów nasyconych)
- 0mg cholesterolu
- 6,3g węglowodanów (w tym 0,4g cukrów prostych)
- 23,9g białka
- 155mg wapnia
- 2,4 mg żelaza
Zdrowa „wędlina” roślinna
16
porcje15
minutes45
minutes90
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 800g „wędliny”. Kaloryczność jest podana dla jednej porcji (50g).
Składniki
2 kostki tofu wędzonego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (lub 1/2 rozpuszczonej kostki)
1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej (jeśli lubicie, dodajcie czosnek granulowany)
1/4 łyżeczki pieprzu
1/3 szklanki płatków drożdżowych
150 ml wody
180g glutenu pszennego
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki z wyjątkiem glutenu zblenduj na gładko.
- Do masy z tofu dosyp gluten, zagnieć masę ponownie w robocie kuchennym lub ręcznie. Dość gumowe ciasto odstaw na 10 minut.
- Ciasto podziel na 2 równe części, zagnieć kilka razy i ukształtuj w „baton”.
- Masę zroluj ciasno w dużym kawałku folii aluminiowej, skręcając jej końcówki, jak cukierka.
- „Kiełbaski” gotuj na parze 45 minut.
- Oryginalna autorka przepisu sugeruje także, że „kiełbasę” można upiec w piekarniku – w 180 stopniach, przez godzinę, obracając rulony o 90 stopni co 15 minut.
- Batony ostudź, schłodź w lodówce, krój w plastry i podawaj na kanapkach lub we wrapach.
Okiem dietetyka
- Ten produkt składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
- 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka.
- W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty, dobre tłuszcze i warzywa.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.




Na zdrowie i smacznego,
Diana