Zdrowa "wędlina" roślinna

Zdrowa „wędlina” roślinna

Roślinne alternatywy wędlin i szynek nie są ani zdrowe, ani tanie. Dzisiaj przedstawię Wam przepis, który jest pod tymi względami jest dużo lepszy. Do tego składa się z łatwo dostępnych składników. No może oprócz jednego.

Wege „mięsa” to bardzo zróżnicowana grupa – mogą to być produkty wykonane z surowców warzywnych (np. pasztety z selera, czy burgery z buraka), z kiełków (np. dużo produktów Dobrej Kalorii), z glutenu pszennego, tzw. seitana (np. sporo produktów Bezmięsnego), czy praktycznie samej skrobi z aromatami i barwnikami (sporo najtańszych „wędlin” dostępnych w Biedronce, czy Lidlu).

W zależności o którym produkcie mówimy, ich wartości odżywcze potrafią się diametralnie różnić.

  • mogą być wysokokaloryczne (np. produkty Dobrej Kalorii) lub nie dostarczać ich prawie w ogóle (wędliny oparte na skrobi),
  • mogą mieć sporo białka (te na bazie seitana), lub go praktycznie nie mieć (te oparte na warzywach, czy skrobi),
  • mogą dostarczać pewnych wartości odżywczych, ale większość produktów jest bardzo uboga, jeśli chodzi o zawartość witamin i składników mineralnych,
  • skład kwasów tłuszczowych może być lepszy, niż w produktach mięsnych (np. produkty stworzone z wykorzystaniem olejów, czy oliwy), ale wcale nie musi (jeśli głównym tłuszczem jest olej kokosowy).

Zdrowa „wędlina” roślinna – wartości odżywcze w 100g:

  • 179 kcal
  • 6,4g tłuszczu (w tym 1,0g kwasów nasyconych)
  • 0mg cholesterolu
  • 6,3g węglowodanów (w tym 0,4g cukrów prostych)
  • 23,9g białka
  • 155mg wapnia
  • 2,4 mg żelaza

Zdrowa „wędlina” roślinna

Porcje

16

porcje
Przygotowanie

15

minutes
Gotowanie

45

minutes
Kaloryczność

90

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 800g „wędliny”. Kaloryczność jest podana dla jednej porcji (50g).

Składniki

  • 2 kostki tofu wędzonego

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (lub 1/2 rozpuszczonej kostki)

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej (jeśli lubicie, dodajcie czosnek granulowany)

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1/3 szklanki płatków drożdżowych

  • 150 ml wody

  • 180g glutenu pszennego

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem glutenu zblenduj na gładko.
  • Do masy z tofu dosyp gluten, zagnieć masę ponownie w robocie kuchennym lub ręcznie. Dość gumowe ciasto odstaw na 10 minut.
  • Ciasto podziel na 2 równe części, zagnieć kilka razy i ukształtuj w „baton”.
  • Masę zroluj ciasno w dużym kawałku folii aluminiowej, skręcając jej końcówki, jak cukierka.
  • „Kiełbaski” gotuj na parze 45 minut.
  • Oryginalna autorka przepisu sugeruje także, że „kiełbasę” można upiec w piekarniku – w 180 stopniach, przez godzinę, obracając rulony o 90 stopni co 15 minut.
  • Batony ostudź, schłodź w lodówce, krój w plastry i podawaj na kanapkach lub we wrapach.

Okiem dietetyka

  • Ten produkt składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty, dobre tłuszcze i warzywa.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Na zdrowie i smacznego,
Diana

Dodaj komentarz