Dzisiaj bardzo prosty i niezawodny przepis na śniadanie. Jeśli wstajecie rano wiedząc, że czeka Was pracowity dzień i potrzebujecie dużo energii, to jaglanica jest idealnym wyborem. Dla mnie to taki odpowiednik jajecznicy. Jest bardzo syta i smaczna. Możecie użyć ulubionych dodatków, warzyw i nasion. Ja wybrałam pestki dyni i zieloną paprykę :).
Jaglanica
Składniki
50 g kaszy jaglanej
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka oleju
50 g tofu
kawałek papryki
2 łyżki pestek dyni
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną gotujemy.
- Cebulę kroimy drobno i smażymy na oleju, aż się zeszkli.
- Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną paprykę, tofu i pestki dyni.
- Po kilku minutach, kiedy papryka stanie się miękka, dodajemy ugotowaną kaszę.
- Całość mieszamy i smażymy jeszcze kilka chwil. Na koniec przyprawiamy jaglanicę solą i pieprzem.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
O tak, takiego przepisu szukałam 🙂 Wypróbowałam, jest pyszna!
świetny pomysł! już nie umiem się doczekać aż ją wypróbuję 🙂 idealna na śniadanie pełne zdrowia.
Bardzo lubię jaglanicę, ale z dodatkiem tofu to jej nigdy nie robiłam. Twoja wersja wygląda bardzo smakowicie 🙂