Dzisiaj przepis, który testowałam podczas Wielkanocy. Żurek gotowałam wtedy po raz pierwszy, ale wyszedł mi tak smaczny, a rodzicom (zwłaszcza tacie) tak bardzo podpasował, że postanowiłam koniecznie wypróbować go kolejny raz. Ostatnie chłodne dni sprzyjały ciepłym, rozgrzewającym i sytym daniom, więc bazując na notatkach mamy odtworzyłam zupę z kwietnia. Wyszła przepyszna. Podsmażane wędzone tofu i białe kiełbaski nadały zupie autentyczny smak.
Nie jest to może ideał zdrowej zupy, ale czasami dobrze ulec ochocie na tradycyjny, lekko tłusty smak dzieciństwa 🙂
Wegański żurek
4
talerze5
minutes45
minutes400
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 4 porcji żurku. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku pieczywa.
Składniki
2 łyżki oleju
1/2 kostki tofu wędzonego Polsoi
3 białe kiełbaski Polsoi (około 200g)
1 łyżka majeranku
1/2 selera
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 butelka zakwasu do żurku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- W garnku, na oleju podsmażamy drobno pokrojone tofu i pokrojone w talarki kiełbaski. Kiedy się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
- Następnie garnek wypełniamy wodą (ok 2 l), wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut.
- Po tym czasie dorzucamy ziemniaki pokrojone w ósemki. Gotujemy dalej kolejne 10 minut, następnie wyciągamy wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków).
- Żurek doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką cukru, dodajemy zakwas i gotujemy kolejne 5 minut. Do zupy warto dodać łyżkę, lub dwie sosu sojowego. Nie jest to oczywiście tradycyjna przyprawa do żurku, ale nadaje tej zupie głębszego smaku.
- Zupę podajemy gorącą, w towarzystwie dobrego, żytniego chleba 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Pingback: Jak planować posiłki i stworzyć praktyczną listę zakupową? - Blog Diany
Ja też będę zaraz robić 🙂 dam znać jak wyszedł 🙂
Wygląda cudownie! Jutro zrobię właśnie taki 🙂