Dzisiaj od rana szaleję w kuchni razem z mamą przygotowując świąteczne potrawy. To chyba jeden z nielicznych dni w roku, kiedy w naszym domu pachnie „mięsem”. Po raz pierwszy robiłyśmy żurek na białych kiełbaskach sojowych. Chciało mi się trochę śmiać, jak ładnie mi pachniała podsmażana na cebuli „kiełbasa” i tofu wędzone (oczywiście z dodatkiem majeranku i czosnku).
Oprócz żuru zrobiłyśmy też sałatkę warzywną na sojonezie, pieczeń z cieciorki, babkę cytrynową, rano machnę jeszcze jakąś pastę kanapkową.
Przygotowałam też od dawna planowany sernik z musem czekoladowym. Jest mocno waniliowy, upieczony na bazie białego tofu i kaszy jaglanej. Do tego krem jest po prostu niesamowity. Przygotowany jedynie z gorzkiej czekolady, awokado, banana i małej ilości mleka sojowego.
Deser idealny!
Waniliowy sernik z kremem czekoladowym
12
kawałków1
hour50
minutes350
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 12 kawałków ciasta. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki trzech warstw ciasta, bez dekoracji.
Składniki
- Na spód:
200 g ulubionych ciasteczek owsianych
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny albo oleju kokosowego
- Na masę:
300 g tofu
100 g kaszy jaglanej (+ po 0,5 szklanki wody i mleka roślinnego)
sok z połowy cytryny
ziarenka z laski wanilii (ew. może być też pasta waniliowa lub aromat)
szklanka mleka kokosowego
szklanka cukru
3 łyżki mąki
- Na krem:
1 duży banan
1 awokado
150 g gorzkiej czekolady
150ml mleka roślinnego
kieliszek likieru amaretto
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie i mleku. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Zmielone ciasteczka mieszamy z olejem i kakao. Następnie gotowym ciastem wykładamy spód tortownicy. Na spód wylewamy przygotowaną wcześniej masę.
- Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 50 minut w 150 stopniach. Warto wstawić do piekarnika (pod blachę z ciastem) płytkie naczynie z wrzątkiem, żeby uniknąć przesuszenia ciasta.
- Czekoladę i mleko podgrzewamy w rondelku, cały czas mieszając, aż do momentu powstania płynnej, jednolitej czekolady. Następnie przelewamy ją do miski i łączymy ze zblendowanym na krem bananem i awokado oraz likierem amaretto. Całość miksujemy na średnich obrotach kilka minut.
- Następnie miskę wstawiamy do zamrażarki na ok 10-15 minut i ponownie miksujemy. Te czynności należy powtórzyć ok 3 razy. Gotowy krem powinien być sztywny i aksamitny.
- Na przestudzony sernik nakładamy masę, wyrównujemy ją nożem. Ciasto można ozdobić obierkami czekolady 🙂
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Oczywiście, jeśli nie planujecie go zjeść całego już za pierwszym podejściem 😛
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
No i wyszedł bomba 😉 dodałem nalewke zamiast amaretto i też jest ok. nie mówcie ludziom że to nie ser bo nie uwierzą. Robiłem z twardego tofu i wyszło dobre, ciekawe czy lepsze byłoby tofu silken. Dołączam do swojego repertuaru ciast których nie da się spieprzyc 😉
Czy kasze nalezy dodac wraz z woda i mlekiem w ktorym sie gotowaly czy nie ?
hint: gotowac do wchloniecia calego plynu, u mnie bylo troche duzo 😀
„do miski razem ze wszystkimi składnikami” zamienilbym na „do miski razem ze wszystkimi składnikami na masę”.
Jak duża formę użyć do tego ciasta? Widze że jest okrągła – jaką średnice ma twoja forma?
Cześć! czy pisząc”mleko kokosowe” masz na myśli takie gęste, z puszki, czy takie wodniste z kartonu? Jutro urodziny przyjaciółki, bardzo chcę zrobić to ciasto 🙂
mam ten sam kłopot, ktoś już próbował?
czy opcja z widzeniem pozostałych komentarzy jest zablokowna? nie widze ich ;(
Chyba przy przechodzeniu na nowy szablon, straciłam część komentarzy :< Też nie widzę tych, które tu do tej pory były :<
Jutro testuje!!!