Tofu burger

Heeej! Witam Was po strasznie długiej, świątecznej przerwie 🙂 Nowy rok przywitał mnie sporą ilością wyzwań oraz (jak zwykle zaskakującą) sesją. Do tego wszystkiego doliczcie przeciągające się problemy z prądem w domu i przerwa w blogowaniu gotowa. Na całe szczęście część egzaminów za mną, prąd zawitał z powrotem w gniazdkach, a ja, wyposażona w nowy kalendarz będę się starała lepiej zarządzać własnym czasem.

Po raz kolejny miło zaskoczyła mnie Polsoja, przesyłając mi paczkę wypakowaną różnorakim tofu <yum, yum>. Tak więc spodziewajcie się nowiutkich, świeżutkich przepisów wykorzystujących ten fantastyczny produkt (jeśli jeszcze tego nie zauważyliście, to z góry się przyznam: jestem zdeklarowanym Tofuholikiem).

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sprawdzone i prościutkie wegańskie burgery z tofu 🙂 Wymagają dosłownie kilku składników, przygotowuje się je szybko no i przede wszystkim smakują bardzo, bardzo dobrze. Do tego jeszcze pieczone warzywne frytki, sos koperkowy i mamy przepyszny, pożywny obiad 🙂

Tofu burger

Porcje

4

kotlety
Przygotowanie

20

minutes
Pieczenie

25

minutes
Kaloryczność

180

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 4 kotletów. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki bez pieczywa oraz pieczenie kotletów w piekarniku bez dodatkowego tłuszczu.

Składniki

  • ok 300 g tofu wędzonego lub w sosie sojowym (ja użyłam tofu BIO Polsoi w sosie tamari)

  • 1/2 cebuli

  • 3 łyżki nasion słonecznika

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • dodatkowo: papryka ostra

  • sól

Sposób przygotowania

  • Tofu odsączamy, rozgniatamy widelcem na małe kawałeczki (można też użyć części szatkującej blendera), dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, nasiona słonecznika, przyprawy (przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos sojowy, paprykę słodką, wędzoną i ewentualnie ostrą) i wszystko mieszamy.
  • Masę próbujemy, jeśli trzeba, dosalamy ją. Dodajemy olej i bułkę tartą, wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.
  • Po tym czasie formujemy burgery, nabierając masę łyżką, kształtując w dłoniach kulkę i rozgniatając ją na grubość ok 1,5 cm.
  • Nasze kotlety można upiec w piekarniku lub usmażyć na małej ilości tłuszczu. Jeśli chcecie usmażyć kotlety, warto użyć dobrej patelni z dnem, do którego nic nie przywiera i smażyć je powoli, na małym ogniu, przynajmniej po 10 minut na każdej stronie.
    Jeśli chcecie je upiec, to wyłóżcie burgery na papier do pieczenia i pieczcie ok 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Burgery podajemy w dobrym pieczywie i z masą warzyw. Fantastycznie pasuje do nich sos koperkowy 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. MI burgery rozleciały się mimo dodania bułki tartne i oleju…

  2. Przepyszne ❤️ Zniknęły wszystkiego w mgnieniu oka? super przepis, przyprawilam tylko trochę po swojemu 😀 na pewno bedą robione jeszcze nie raz ?

  3. przestrzegam…niesmaczne. właśnie jestem po obiedzie. nie wiem co z nimi zrobić. chyba narobię jakiegoś sosu, który zabije ich smak, bo szkoda wyrzucić tyle kotleciorów

    • Mi smakowały! Gusta są różne. A może coś poszło nie tak po prostu. Każdemu się zdarza.

    • Duzo zalezy od przypraw i tofu, ktore uzywasz. Kwestia eksperymentow 🙂
      Kotleciory robilam juz z 6 razy i bardzo sobie chwale

  4. bardzo lubię tą serię tofu z Polsoi, a burgery tak do mnie przemawiają, ze z przyjemnością wgryzłabym się w jednego – wyglądają przepysznie 🙂

    • Zgadzam się, to tofu jest mega fajne. Mi szczególnie odpowiada ich konsystencja 😉
      A jeśli burgery tak kuszą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zrobić 😛

Dodaj komentarz