Szukając w internecie nowych przepisów, jestem wyczulona na 3 sprawy: brak dodanego cukru i tłuszczu, krótką listę składników i potencjalną przepyszność danej potrawy. Widząc na forach internetowych furorę, jaką robi owsiany chlebek bananowy erVegan, musiałam go wypróbować i ja. No i oczywiście okazał się być bezbłędny. Dodałam jednak do niego swoje 3 grosze 😉
Po pierwsze z przepisu wyrzuciłam cukier, bo jak dla mnie słodycz 3 bananów jest więcej, niż wystarczająca. Olej zastąpiłam masłem orzechowym, a korzenne przyprawy – kwaśnym smakiem soku cytrynowego. Oczywiście nawet po takich poprawkach uważam, że nadal jest to przepis erVegan. Jednak jest tak dobry, a po moich małych zamianach tak zgodny z tym, co chcę promować na własnym blogu, że postanowiłam go puścić w świat dalej.
Niech przepis na owsiany chlebek bananowy na pewno dotrze do wszystkich łasuchów tego świata 🙂
PS. Skład tego ciasta jest tak dobry, że 1/5 takiego bochenka spokojnie może Wam zastąpić porządne śniadanie. Oczywiście nie zapominając dorzucić do niego ze 2 świeże owoce.
Owsiany chlebek bananowy – najprostszy
6
15
minutes25
minutes240
kcalCały chlebek z jednego przepisu stanowi 6 porcji. Wyliczone kaloryczności dla 1 porcji uwzględniają wyszczególnione niżej składniki, bez dodatków tj. dżem i powidła.
Składniki
3 bardzo dojrzałe banany + 1 na wierzch (300g + 100g)
2,5 szklanki płatków owsianych (250g)
sok z 1 cytryny
1 łyżka mielonego siemienia lnianego (10g)
2 czubate łyżki lejącego masła orzechowego (60g) lub 60g oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- W młynku mielimy płatki owsiane na mączkę. Młynek do kawy wystarczy do tego zadania.
- W misce blendujemy 3 obrane banany i sok z cytryny. Jeśli wasze masło orzechowe ma twardą, zbitą konsystencję użyjcie 40g masła orzechowego i rozmieszajcie go z 20-30g oleju.
- Wszystkie suche składniki mieszamy i łączymy ze miksowanymi bananami i masłem orzechowym.
- Masę przelewamy do keksówki, albo innej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wciskamy banana przekrojonego na pół.
- Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
- Ciacho najlepiej smakuje, jak jest jeszcze ciepłe, podane z masłem orzechowym i dżemem z czarnych porzeczek.
Okiem dietetyka
- Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych, ale ma też sporo kalorii w średniej ilości porcji.
- Taki deser możesz jeść często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
- Cały chlebek, wszystkie 6 porcji to łącznie prawie 1500 kcal.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana
Smaczny chlebek. Jak dla mnie jednak za słodki. Następnym razem spróbuję dodać o jednego banana mniej. Dżem z czarnych porzeczek bardzo dobrze tutaj pasuje.
Hejka, fajny przepis ale mi tu brakowało jajka 🙈 wyszedł trochę taki suchy zakalec 🙁
Może głupie pytanie…Ale wolę się zapytać żeby obliczyć kaloryczność – 1 porcja, to ile gram?
Czy można czymś zastąpić siemię lniane, np. skrobią ziemniaczaną lub kaszką kukurydzianą?
Można je zupełnie pominąć, w takiej ilości jakiej jest użyty nie zrobi większej różnicy 🙂
Musiałam piec 35 minut a nawet dłużej bo po 25 minutach był niedopieczony.
Czas pieczenia będzie często zależał od piekarnika, ciężko to przeskoczyć. U mnie 25 minut od zawsze się sprawdza.
Jak gęste czy też leiste powinno wyjść ciasto? Zachowałam proporcje ale masa wyszła mi bardzo gęsta, dodałam więc trochę mleka sojowego i wyszło w zasadzie dobre, jednak chciałabym rozwiać tę moją wątpliwość 🙂
Ta masa na ciasto faktycznie wychodzi gęsta, na pewno nie lejąca. Trochę, jak gęsta owsianka 😉
Chcialabym uzyc juz maki owsianej. Tylko jak z gramatura???
Gramatura taka sama – użyj 250g mąki.
Zrobiłam dzisiaj. Miałam niezbyt dojrzałe banany więc dodałam rodzynki i zmiksowane daktyle żeby chlebek był na pewno słodki. Dodałam też łyżkę cynamonu i troche aromatu rumowego. Chlebek jest przepyszny i bardzo aromatyczny. Idealny do herbaty. Na pewno będę często robić bo to przecież samo zdrowie. Już sobie wyobrażam wersję z jabłkiem/orzechani lub kawałkami czekolady. Dziękuję za ten pyszny przepis.
Wyszło mega! Dzięki za przepis 🙂
czy konsystencja ciasta powinna być taka mocno gęsta? taka zwarta że ciężko ją było wylać z miski, musiałam wykładać ciasto łyżką.
Pozdrawiam,
Karolina Bis
Suuper 🙂
Czy można zstąpić płatki owsiane mąką owsianą bezglutenową?
Mam dwa pytania, mniej więcej jakiej wielkości ma być forma i czy maslo orzechowe może być z orzechów arachidowych czy wybrać jakieś o lepszym składzie?:)
Tak, oczywiście – w tej samej gramaturze 🙂
wczoraj wieczorem zrobiłam, dziś rano do kawusi idealnie! prosty i smaczny nawet bez dżemu czy masła. następnym razem dodam do masy orzechy pistacjowe ?
Czy można czymś zamienić masło orzechowe? U nas niestety odpada ze wzgledu na orzechy :/
Tahini 😉 Jeśli nie macie to można po prostu sięgnąć po olej 🙂
świetny przepis 🙂 jak długi jest termin przydatności do spożycia takiego chleba? czy należy przechowywać go w lodówce?
Myślę, że dobrze go zjeść do 3 dni. Przechowywać albo w lodówce albo w szafce, owinięty w ściereczkę 🙂
Wygląda obłędnie! Uwielbiam chlebki bananowe, prawie zawsze wychodzą i są pyszne! Muszę spróbować też twojej wersji ???