Miętowa pasta z groszku

Miętowa pasta z groszku

Miętowa pasta z groszku jest fantastyczną alternatywą dla ciężkich w smaku past warzywnych, w których najczęściej czuć nuty pomidorowe, paprykowe albo intensywne przyprawy. Ta dla odmiany jest lekka, orzeźwiająca i pachnąca latem. Cudowanie pasuje jako jeden z elementów kolorowego wrapa, na kanapkę w towarzystwie czerwonego pesto albo podana w miseczce i wyjadana kawałkami pełnoziarnistego pieczywa albo surową marchewką. Niech Was nie zmyli prostota składników – ta pasta jest przepyszna.

Miętowa pasta z groszku i mięty jest jedną z pierwszych past, które nauczyłam się robić i które przygotowałam na tego bloga (dawno temu, jeszcze w 2013 roku). Niestety zapomniałam o niej na długi czas, aż do momentu pewnej podróży pociągiem.

Kiedyś, w trakcie pracy w gabinecie dowiedziałam się od swojej pacjentki, że na wrocławskim dworcu (na przeciwko 4 peronu) jest mały sklepik z pysznymi, wegańskimi kanapkami. Zrobiłam mentalną notatkę i postanowiłam spróbować ich przy najbliższej okazji. Najbliższa okazja nadarzyła się faktycznie dość szybko, znalazłam sklepik i chciałam kupić tę słynną kanapkę. Okazało się jednak, że to nie była jedna bułka. Miałam szalony wybór spośród 6 rodzajów zupełnie różnych roślinnych wsadów do kanapek. Jeśli nie odczuwacie powagi sytuacji, to dodam tylko, że tak szeroki wybór roślinnych opcji nie zdarza się często.

I w ten sposób wpadłam znowu na pastę z groszku i mięty. Od pierwszego gryza wiedziałam, że kolejny miesiąc będzie pod znakiem tej zielonej pasty. Efektem mojej nowo odświeżonej miłości do zielonej pasty jest dzisiejszy wpis.

Miętowa pasta z groszku

Porcje

3

Przygotowanie

5

minutes
Kaloryczność

120

kcal

Cały przepis pozwala przygotować około 3 porcje. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia pastę przygotowaną z poniższych składników, bez dodatków.

Składniki

  • 1 puszka groszku (240g po odsączeniu)

  • 2 łyżki tahini (będzie też pasowała pasta z pestek dyni)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 0,5 łyżeczki słodziwa (cukier/syrop/miód)

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 5 g świeżych liści mięty

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki przełóż do wysokiego pojemnika i blenduj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli ten proces jest trudny, dodaj 2-3 łyżki wody.
  • Pastę dopraw solą do smaku, jeśli tego potrzebujesz. Przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 dni.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka i tłuszczu w Twoim posiłku.
  • Ten przepis może stanowić zdrową przekąskę między posiłkami. W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. pieczywo lub tortillę) i warzywa.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.



Ten przepis jest aktualizacją mojego starszego przepisu.


Na zdrowie!
Diana

Comments are closed.