Kapuśniaczek

Kapuśniaczek

Listopad minął mi pod znakiem intensywnej pracy, studiów i… placka kapuśniaczka. Kapuśniaczek powstał ze spontanicznej chętki na szybką, ciepłą i kwaśną kolację, ale zadomowił się w mojej kuchni na stałe. Myślę, że skradnie także Wasze serca i żołądki.

Pomimo, że kapuśniaczkiem zazwyczaj nazywa się wytrawny, drożdżowy pasztecik z nadzieniem z kapusty kiszonej, jak inaczej mogłam nazwać przepyszny placek, w którym kapusta jest kluczowym smakowym składnikiem?

Mój kapuśniaczek jest najsmaczniejszy na świeżo – zaraz po usmażeniu. Podajcie go jeszcze z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem, a przyjemność z jedzenia wzrasta jeszcze bardziej. Alternatywnie i dość hedonistycznie, można gorący jeszcze placek posmarować wegańskim masełkiem i lekko posypać solą. Idealnie sprawdza się na wytrawne śniadanie lub szybką kolację.

Mniam.

Kapuśniaczek pełen prebiotyków

Większość produktów, które znajdziecie w składzie tego placka ma bardzo pozytywny wpływ na mikroflorę jelit. Prebiotyki to składniki, których nasz organizm nie jest w stanie strawić i przyswoić, dzięki czemu mogą stać się pożywieniem bakterii i przez to zwiększyć ich ilość lub aktywność, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Prebiotykami w kapuśniaczku są choćby:

  • otręby w pełnoziarnistej mące (a konkretniej zawarte w nich fruktany)
  • ciecierzyca (a konkretniej zawarte w niej galaktooligosacharydy)
  • kapusta kiszona (a konkretniej zawarty w niej mannitol)

Myślę, że łatwo już wychwycić, że są to składniki, które u części osób powodują wzdęcia i gazy. Nie ma w tym nic złego. Pewna ilość wzdęć i gazów jest normalnym i fizjologicznym symptomem zdrowo funkcjonującego przewodu pokarmowego. Bakterie konsumując wymienione prebiotyki, też wydalają produkty uboczne: gaz.

Tam, gdzie jedynie należy ograniczać niektóre prebiotyki, to u osób, u których wzdęcia i gazy wpływają negatywnie na codzienną jakość życia przez doprowadzenie do bólu lub zaburzeń w wypróżnianiu, czyli u osób z IBS (zespołem jelita drażliwego).

W tym temacie pewnie będę jeszcze sporo pisała, ponieważ niedawno zdałam egzamin z certyfikacji dietetycznej w postępowaniu w IBS i najprawdopodobniej jestem drugim dietetykiem w Polsce z takimi kwalifikacjami.

Kapuśniaczek

Porcje

1

Przygotowanie

5

minutes
Smażenie

8

minutes
Kaloryczność

460

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie 1 placka. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki w wymienionych ilościach. *1 taki kapuśniaczek bez sosu ma 22g białka.

Składniki

  • 50g mąki z ciecierzycy

  • 30g mąki (pszennej lub żytniej; ja użyłam chlebowej, ale sprawdzi się każda, od białej po razową)

  • 1 łyżka (5g) zmielonego siemienia lnianego

  • 1 czubata łyżka (10g) płatków drożdżowych

  • 100g wody

  • 100g kapusty kiszonej

  • 1 czubata łyżeczka majeranku

  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka (10g) oliwy

Sposób przygotowania

  • Wszystkie suche składniki poza kapustą kiszoną i oliwą wsypać do miski i wymieszać z wodą do powstania gładkiej masy.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć od soku, poszatkować, a następnie dodać do ciasta i wymieszać.
  • Rozgrzać oliwę na patelni, a następnie wyłożyć na nią masę kapuśniaczka. Ciasto nie jest lejące, więc należy je rozłożyć łyżką na kształt omelta/placka i smażyć po około 4 minuty na każdej stronie.
  • U mnie masa idealnie rozkłada się na całą patelnię o średnicy 22cm. Jeśli macie większą patelnię lepiej usmażyć kilka mniejszych placków o wysokości około 1,5cm.
  • Jeśli smażycie placek na całą szerokość małej patelni, jest na tyle zwarty, że można przerzucić go z pomocą patki. Jeśli obawiacie się o integralność placka podczas przerzucania go na drugą stronę, zsuńcie go na duży talerz, talerz nakryjcie patelnią, a następnie szybkim i zdecydowanym ruchem obróćcie talerz nakryty patelnią do góry nogami.
  • Mi osobiście kapuśniaczek najbardziej smakuje z sosem szczypiorkowym lub koperkowym z jogurtu sojowego i wegańskiego majonezu.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, węglowodanów oraz tłuszczu.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o dodatkowe warzywa (np. podany z boku pomidor, czy rzodkiewki).

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.



Spodobał Ci się przepis “Kapuśniaczek”? Przeglądnij w takim razie jeszcze inne pomysły na zdrowe i roślinne śniadania i kolacje:

Na zdrowie i smacznego,

Diana

Komentarze

  1. Zrobiłam kapuśniaczek używając mąki grochowej. Wyszło super

Dodaj komentarz