Ciasto marchewkowe z kremem z tofu

Ciasto marchewkowe to typowo jesienno-zimowy deser. Jaka była moja pierwsza myśl, kiedy po raz pierwszy w tym sezonie porządnie zmarzłam? „O mamo, ile ja bym teraz dała za kawałek ciepłego ciacha marchewkowego. Takiego rozgrzewającego – z cynamonem i imbirem!” Szło to właśnie mniej więcej tak, no może z dodatkiem sporej ilości mentalnego stękania i ślinienia się.

Tak więc wygospodarowałam sobie wczoraj trochę czasu wolnego w kuchni i odszukałam stary przepis na ciasto z dynią. W tamtym roku namiętnie je wykorzystywałam, ale nigdy nie wyszło mi na 100% dobre. Często się robił zakalec, albo było za suche. Zmodyfikowałam go po raz kolejny i… tym razem wyszedł na 110%. Ciasto wyrosło jak szalone, jest idealnie wilgotne po w środku, a po zakalcu ani widu, ani słychu. Do ciasta zrobiłam kremową masę z tofu i bananów i podałam je z podprażonymi orzechami ziemnymi i kawałkami bananów.
A więc podsumowując – szorujcie do sklepu po marchewkę, bo nie często zdarzają się przepisy tak łatwe i tak pyszne

Ciasto marchewkowe z kremem z tofu

Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

20

minutes
Pieczenie

1

hour 
Kaloryczność

300

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 12 kawałków ciasta. Kaloryczność 1 porcji wuzględnia wszystkie poniższe składniki na ciasto i krem, bez dodatku posypki, banana, czy orzechów.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki (ja dałam 1 szklankę mąki razowej i 1,5 tortowej)

  • * w wersji bezglutenowej: 1 szklanka mąki kukurydzianej + 1 szklanka mąki ryżowej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczka mielonych goździków

  • 2 szklanki startej marchewki (około 200 g marchewki)

  • 1,5 szklanki mleka sojowego

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • Na krem:
  • 1 kostka tofu naturalnego (ja użyłam tofu BIO z Polsoi, kostka waży 250 g)

  • 1 banan

  • sok z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  • Wszystkie suche składniki razem z przyprawami mieszamy w sporej misce, następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i mieszamy tak, żeby wiórki nie były posklejane.
  • Na koniec dolewamy mleko roślinne i olej i łączymy wszystko razem. Powstała masa powinna być lekko płynna, bez grudek.
  • Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
  • Tofu, banana, miód, sok z cytryny i cynamon przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy ok. 5 minut, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  • Krem przekładamy na przestygnięte ciasto. Można je udekorować kawałkami banana i prażonymi orzechami.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Marta Rusak

    Wyszło bardzo dobre:))) użyłam blachy 24 cm a zamiast imbiru kurkumę.
    Na dnie nie wiem czemu delikatnie za mokre, ale to dosłownie kawalutek.

  2. Pingback: Chlebek marchewkowy - Blog Diany

  3. Świetny przepis! Zrobiłam z niego babeczki dla synka, który jest uczulony na mleko i jajka – był zachwycony 🙂 Oboje nabraliśmy ochoty na więcej takich smakołyków… 🙂

Dodaj komentarz