Oto przepis, który powinnam była poznać o wiele wcześniej. Ziściły się bowiem moje dziecięce sny i w końcu znalazłam deser, który spokojnie mogę jeść zamiast „normalnego jedzenia”. Na przykład na śniadanie. Takie brownie z fasoli może stanowić stały element naszej diety, ponieważ wszystkie składniki w nim użyte wpłyną korzystnie na nasze zdrowie.
Serio, serio. No to na co jeszcze czekacie? Trzeba zrobić z podwójnej porcji i podzielić się z całą rodziną 😀
Nie przesadzam ani ociupinkę. Co w tym brownie z fasoli nie jest zdrowe?
- strączki? To jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. obniżają stężenie cholesterolu i cukru oraz poprawiają insulinowrażliwość,
- siemię lniane? No nie skorzystamy za bardzo z kwasów omega-3, ponieważ zapewne wypiekły się całe w piekarniku, ale jak każde inne ziarna, są skarbnicą mikroelementów i błonnika,
- banany? najlepsze, naturalne źródło słodyczy oraz błonnika rozpuszczalnego,
- kakao? przeciwutleniacze do kwadratu! To właśnie dzięki kakao tyle słyszymy o „prozdrowotnym” działaniu gorzkiej czekolady,
- masło orzechowe? tak, nawet to z orzechów ziemnych (które w sumie nie są orzechami, a strączkami) świetnie wpływa na nasze zdrowie. Każda dodatkowa porcja orzechów w codziennej diecie to krok w stronę zdrowia 🙂
- naturalny słodzik zamiast cukru? to chyba najłatwiejsza i najkorzystniejsza zmiana, jaką możemy zrobić w naszej kuchni. Chyba wszyscy są zgodni co do tego, że cukier jest w diecie przeciętnego człowieka szkodliwy. Więc jeśli możemy wyrzucić go z naszej diety bez utraty słodyczy, czemu by tego nie zrobić?
Wegańskie brownie z fasoli
4
10
minutes1
hour250
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 4 porcji ciasta. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia ciasto przygotowane na ksylitolu, bez dodatku owoców ani powideł.
Składniki
1 puszka fasoli białej lub czerwonej (ok. 240g)
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki wody
2 bardzo dojrzałe banany
4-5 łyżek kakao (zależy jak bardzo kakaowe smaki lubicie)
5 łyżek ksylitolu (lub innego słodziwa, jakie macie pod ręką)
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
2 łyżki masła orzechowego lub oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Fasolę odcedzamy z zalewy i blendujemy ze wszystkimi składniki na gładko. I tutaj ważna informacja: blendujemy długo i starannie, masa powinna być praktycznie bez widocznych grudek. Jeśli poskąpimy czasu i cierpliwości, a w masa będzie „chropowata”, ciasto będzie się nam sypać. Mi to zajęło ok. 5 minut.
- Masę przelewamy do keksówki i pieczemy 40-60 minut. 40 minut jeśli lubicie konsystecję brownie (lekko zakalcowatą, wilgotną), 60 minut, jeśli wolicie bardziej wyrośnięte i puszyste ciasto. Ja piekłam 40 minut.
- Po upieczeniu koniecznie trzeba dać ciastu ostygnąć przez minimum godzinkę.
- Ciacho najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami, np. porzeczkami, czy powidłami śliwkowymi 🙂
Okiem dietetyka
- Ten deser składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma też sporo wartości odżywczych i dobre właściwości sycące. Zważ porcję chociaż raz dla większej świadomości kaloryczności posiłku.
- Taki deser możesz jeść często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
- Cały deser, wszystkie 4 porcje to około 1000 kcal.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana
Niestety po 50 minutach w piekarniku, ciasto bylo przypalone od zewnątrz, a srodku było płynne. Dramat jakiś
a jakie wymiary powinna mieć foremka (keksówka) ? 🙂
Pieknie wyglada, a jeśli chciałabym dać daktyle zamiast ksylitolu to ile ich dać?
Chujowe, nie polecam. Wyszedł zakalec 😠
Brownie to z założenia ciasto bardzo mokre, zakalcowate 🤷🏻♀️
Upiekłam dzisiaj to ciasto i to jest rewelacja! Dziękuję za przepis
Mam pytanie – czy można by w tym cieście jakoś wykorzystać daktyle zamiast innych cukrow, ksylitolow itd.? Oczywiście namoczone i zblendowane na pastę? Czy to za bardzo zmieni konsystencje?
Bez problemu 🙂 Po prostu proponowałabym je namoczyć przez kilka godzin w ilości wody, która i tak jest użyta do przepisu, czyli 1/4 szklanki i później zbelndować na gładką masę. Uważałabym jedynie na syropy klonowe/ z agawy, bo mogłyby zbyt rozrzedzić ciasto i trzeba by zmodyfikować ilość dodanej wody.
W jakiej temperaturze piec to Brownie?
W 180 stopniach.
Moje ulubione:))) dziękuję autorce za przepis
Rewelacyjny przepis. Pyszne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje.
A ja mam pytanie z innej beczki 🙂 Czy zamiast keksówki można zrobić brownie w formie muffinek i wlać ciasto w foremki wkładając na wierzch owoc, Ew. Orzechy 🙂
Chciałam Ci bardzo podziękować że stworzyłaś tą stronę.Ja jestem na początku drogi więc twoje jasne, przejrzyste przepisy są dla mnie ogromną pomocą. Bardzo doceniam Twoją ogromną pracę i wkład by dzielić się z innymi swoim cennym dorobkiem. Dziękuję ❤️❤️❤️❤️❤️
Fantastyczny przepis! Ciasto smakuje wyśmienicie ❤ dziekuje:-)
Witam, na jakim programie piec ciasto w piekarniku elektrycznym?
Pozdrawiam
Oj to wygląda niesamowicie apetycznie, ja mam teraz takiego robota, kohersen mycook, bardoz wygodnie z z znim się gotuję, sam wyrabia ciasto, fajnie mieć polecam
Zrobiłam ciasto, wstawiam do piekarnika ale nie wiem na ile stopni, czy z termoobiegiem czy grzanie góra dół, takie rzeczy też należałoby napisac
Musiało być pycha! 🙂 Super zdjęcia i apetyczne porzeczki :))
Cześć! Czy zamiast masła orzechowego można użyć tahini? A jeśli tak, to ile?
Zrobiłam ciasto wg tego przepisu, lecz nie ma stałej, zbitej konsystencji, nie można go pokroić, da się je jeść raczej łyżką, jak jakiś gęstszy mus czekoladowy —> co poszło nie tak?
Zależy pewnie od rodzaju użytej fasoli – jak była drobna (te drobne są bardziej wilgotne) lub jak mocno ugotowana + ciasto musi trochę odleżakować – świeże będzie właśnie bardziej rzadkie.
Witam chciała bym spróbować tego przepisu i tu moje pytanie czy za miast ksylitolu mogę dać miodu?
Oczywiście, jednak trzeba pamiętać, że miód ma płynną konsystencję, więc trzeba będzie dodać trochę więcej suchych składników – np. kakao.
Czym można zastąpić banany?
Np. musem jabłkowym.
Niestety o tej porze mam tylko mrożone owoce. Czy można je w tym przepisie wykorzystać? Czy ciasto nie padnie?
Mrożone też się będą nadawać 🙂 Grunt, żeby nie za dużo, żeby ciasto się nie rozwodniło.
Czy fasole z puszki mogę zamienić na fasolę samodzielnie ugotowaną i w jakiej proporcji? Z góry dziękuję!
Jasne, że tak 😉 W puszce jest zawsze ok. 240g fasoli, więc użyj tego przelicznika 🙂
Wygląda pysznie! Czy mogę czymś zastąpić siemię lniane? Mieszkam poza Polską i niestety nie mam do niego dostępu.
Nasiona chia, a nawet zmielone orzechy włoskie 🙂
Czy wtedy też trzeba chia zmielic?
Uwielbiam Brownie, ale w życiu nie powiązałabym go z fasolą 🙂 no cóż, dam znać jak wyszło. Serdecznie pozdrawiam 🙂
Ciasto jest pyszne, wilgotne i niezbyt słodkie, w moim mocno czuć banany. Lepsze jest ostudzone, ale ciężko wytrzymać i ćwierć zniknęła jeszcze mocno gorąca 😉
Raz zrobiłam brownie z fasoli z jakiegoś przepisu – przypominało oryginalne, które jadłam za granicą, zaledwie z koloru i tekstury. Z ogromną przyjemnością zrobię to od Ciebie, bo teraz prawdziwe już nie dla mnie 🙂
będę robić na 100%! mam akurat na takie brownie ochotę, a tym bardziej w tak ciekawej, zdrowej wersji 🙂 strączkowe wypieki są genialne!
Muszę wypróbować – dzisiaj próbowałam swoich sił w brownie i o dziwo nie poszło mi najgorzej! To zaś wygląda nieziemsko… i jest tak zdrowe, że szkoda byłoby nie upiec 😉
próbowałam podobne i potwierdzam, że jest rewelacyjne 🙂