Brownie z fasoli

Wegańskie brownie z fasoli

Oto przepis, który powinnam była poznać o wiele wcześniej. Ziściły się bowiem moje dziecięce sny i w końcu znalazłam deser, który spokojnie mogę jeść zamiast „normalnego jedzenia”. Na przykład na śniadanie. Takie brownie z fasoli może stanowić stały element naszej diety, ponieważ wszystkie składniki w nim użyte wpłyną korzystnie na nasze zdrowie.

Serio, serio. No to na co jeszcze czekacie? Trzeba zrobić z podwójnej porcji i podzielić się z całą rodziną 😀

Nie przesadzam ani ociupinkę. Co w tym brownie z fasoli nie jest zdrowe?

  • strączki? To jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. obniżają stężenie cholesterolu i cukru oraz poprawiają insulinowrażliwość,
  • siemię lniane? No nie skorzystamy za bardzo z kwasów omega-3, ponieważ zapewne wypiekły się całe  w piekarniku, ale jak każde inne ziarna, są skarbnicą mikroelementów i błonnika,
  • banany? najlepsze, naturalne źródło słodyczy oraz błonnika rozpuszczalnego,
  • kakao? przeciwutleniacze do kwadratu! To właśnie dzięki kakao tyle słyszymy o „prozdrowotnym” działaniu gorzkiej czekolady,
  • masło orzechowe? tak, nawet to z orzechów ziemnych (które w sumie nie są orzechami, a strączkami) świetnie wpływa na nasze zdrowie. Każda dodatkowa porcja orzechów w codziennej diecie to krok w stronę zdrowia 🙂
  • naturalny słodzik zamiast cukru? to chyba najłatwiejsza i najkorzystniejsza zmiana, jaką możemy zrobić w naszej kuchni. Chyba wszyscy są zgodni co do tego, że cukier jest w diecie przeciętnego człowieka szkodliwy. Więc jeśli możemy wyrzucić go z naszej diety bez utraty słodyczy, czemu by tego nie zrobić?

Wegańskie brownie z fasoli

Porcje

4

Przygotowanie

10

minutes
Pieczenie

1

hour 
Kaloryczność

250

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 4 porcji ciasta. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia ciasto przygotowane na ksylitolu, bez dodatku owoców ani powideł.

Składniki

  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej (ok. 240g)

  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

  • 1/4 szklanki wody

  • 2 bardzo dojrzałe banany

  • 4-5 łyżek kakao (zależy jak bardzo kakaowe smaki lubicie)

  • 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodziwa, jakie macie pod ręką)

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • 2 łyżki masła orzechowego lub  oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Fasolę odcedzamy z zalewy i blendujemy ze wszystkimi składniki na gładko. I tutaj ważna informacja: blendujemy długo i starannie, masa powinna być praktycznie bez widocznych grudek. Jeśli poskąpimy czasu i cierpliwości, a w masa będzie „chropowata”, ciasto będzie się nam sypać. Mi to zajęło ok. 5 minut.
  • Masę przelewamy do keksówki i pieczemy 40-60 minut. 40 minut jeśli lubicie konsystecję brownie (lekko zakalcowatą, wilgotną), 60 minut, jeśli wolicie bardziej wyrośnięte i puszyste ciasto. Ja piekłam 40 minut.
  • Po upieczeniu koniecznie trzeba dać ciastu ostygnąć przez minimum godzinkę.
  • Ciacho najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami, np. porzeczkami, czy powidłami śliwkowymi 🙂

Okiem dietetyka

  • Ten deser składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma też sporo wartości odżywczych i dobre właściwości sycące. Zważ porcję chociaż raz dla większej świadomości kaloryczności posiłku.
  • Taki deser możesz jeść często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
  • Cały deser, wszystkie 4 porcje to około 1000 kcal.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Niestety po 50 minutach w piekarniku, ciasto bylo przypalone od zewnątrz, a srodku było płynne. Dramat jakiś

  2. a jakie wymiary powinna mieć foremka (keksówka) ? 🙂

  3. Pieknie wyglada, a jeśli chciałabym dać daktyle zamiast ksylitolu to ile ich dać?

  4. Wkurwiona Wika xD

    Chujowe, nie polecam. Wyszedł zakalec 😠

  5. Upiekłam dzisiaj to ciasto i to jest rewelacja! Dziękuję za przepis

  6. Mam pytanie – czy można by w tym cieście jakoś wykorzystać daktyle zamiast innych cukrow, ksylitolow itd.? Oczywiście namoczone i zblendowane na pastę? Czy to za bardzo zmieni konsystencje?

    • Bez problemu 🙂 Po prostu proponowałabym je namoczyć przez kilka godzin w ilości wody, która i tak jest użyta do przepisu, czyli 1/4 szklanki i później zbelndować na gładką masę. Uważałabym jedynie na syropy klonowe/ z agawy, bo mogłyby zbyt rozrzedzić ciasto i trzeba by zmodyfikować ilość dodanej wody.

  7. W jakiej temperaturze piec to Brownie?

  8. Moje ulubione:))) dziękuję autorce za przepis

  9. Rewelacyjny przepis. Pyszne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje.

  10. A ja mam pytanie z innej beczki 🙂 Czy zamiast keksówki można zrobić brownie w formie muffinek i wlać ciasto w foremki wkładając na wierzch owoc, Ew. Orzechy 🙂

  11. Chciałam Ci bardzo podziękować że stworzyłaś tą stronę.Ja jestem na początku drogi więc twoje jasne, przejrzyste przepisy są dla mnie ogromną pomocą. Bardzo doceniam Twoją ogromną pracę i wkład by dzielić się z innymi swoim cennym dorobkiem. Dziękuję ❤️❤️❤️❤️❤️

  12. Fantastyczny przepis! Ciasto smakuje wyśmienicie ❤ dziekuje:-)

  13. Witam, na jakim programie piec ciasto w piekarniku elektrycznym?
    Pozdrawiam

  14. Oj to wygląda niesamowicie apetycznie, ja mam teraz takiego robota, kohersen mycook, bardoz wygodnie z z znim się gotuję, sam wyrabia ciasto, fajnie mieć polecam

    • Zrobiłam ciasto, wstawiam do piekarnika ale nie wiem na ile stopni, czy z termoobiegiem czy grzanie góra dół, takie rzeczy też należałoby napisac

  15. Musiało być pycha! 🙂 Super zdjęcia i apetyczne porzeczki :))

  16. Cześć! Czy zamiast masła orzechowego można użyć tahini? A jeśli tak, to ile?

  17. Zrobiłam ciasto wg tego przepisu, lecz nie ma stałej, zbitej konsystencji, nie można go pokroić, da się je jeść raczej łyżką, jak jakiś gęstszy mus czekoladowy —> co poszło nie tak?

    • Zależy pewnie od rodzaju użytej fasoli – jak była drobna (te drobne są bardziej wilgotne) lub jak mocno ugotowana + ciasto musi trochę odleżakować – świeże będzie właśnie bardziej rzadkie.

  18. Witam chciała bym spróbować tego przepisu i tu moje pytanie czy za miast ksylitolu mogę dać miodu?

    • Oczywiście, jednak trzeba pamiętać, że miód ma płynną konsystencję, więc trzeba będzie dodać trochę więcej suchych składników – np. kakao.

  19. Czym można zastąpić banany?

  20. Niestety o tej porze mam tylko mrożone owoce. Czy można je w tym przepisie wykorzystać? Czy ciasto nie padnie?

    • Mrożone też się będą nadawać 🙂 Grunt, żeby nie za dużo, żeby ciasto się nie rozwodniło.

  21. Czy fasole z puszki mogę zamienić na fasolę samodzielnie ugotowaną i w jakiej proporcji? Z góry dziękuję!

  22. Wygląda pysznie! Czy mogę czymś zastąpić siemię lniane? Mieszkam poza Polską i niestety nie mam do niego dostępu.

  23. Uwielbiam Brownie, ale w życiu nie powiązałabym go z fasolą 🙂 no cóż, dam znać jak wyszło. Serdecznie pozdrawiam 🙂

  24. Ciasto jest pyszne, wilgotne i niezbyt słodkie, w moim mocno czuć banany. Lepsze jest ostudzone, ale ciężko wytrzymać i ćwierć zniknęła jeszcze mocno gorąca 😉

  25. Raz zrobiłam brownie z fasoli z jakiegoś przepisu – przypominało oryginalne, które jadłam za granicą, zaledwie z koloru i tekstury. Z ogromną przyjemnością zrobię to od Ciebie, bo teraz prawdziwe już nie dla mnie 🙂

  26. będę robić na 100%! mam akurat na takie brownie ochotę, a tym bardziej w tak ciekawej, zdrowej wersji 🙂 strączkowe wypieki są genialne!

  27. Muszę wypróbować – dzisiaj próbowałam swoich sił w brownie i o dziwo nie poszło mi najgorzej! To zaś wygląda nieziemsko… i jest tak zdrowe, że szkoda byłoby nie upiec 😉

  28. próbowałam podobne i potwierdzam, że jest rewelacyjne 🙂

Dodaj komentarz