Barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym

Barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym

Barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym

Ostatnio mam strasznie mało czasu na bloga i gotowanie. Jak zawsze w takich momentach, bardzo mi to nie pasuje i czuję kłujące poczucie winy, jak widzę ile czasu minęło od ostatniego postu. Zbliżający się koniec semestru, czyli masa zaliczeń, pierwsze egzaminy, ostatki zajęć i sporo obowiązków poza uczelnią mocno skracają mi czas wolny.

Jednocześnie chyba dawno nie czułam się tak bardzo „pozytywnie naładowana”. Poprowadzę warsztaty kulinarno-żywieniowe podczas wrocławskiej Veganmanii, udzieliłam dwóch fajnych wywiadów, powolutku zaczynam rozwijać skrzydła jako początkujący dietetyk. Cały czas mam ochotę na więcej, a w mojej głowie aż się kłębi od nowych pomysłów 🙂

Wracając do dzisiejszego przepisu, to pozwólcie, że przedstawię Wam mojego absolutnego faworyta wśród zup- barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym. Jest to zupa, którą kocham od dziecka. Gęsta od startych buraków, kawałków ziemniaków i fasoli. Jednocześnie naturalnie słodkawa i ostra od pieprzu. Już jakiś czas temu odkryłam, że jeśli połączy się tą tradycyjną, polską zupę ze smakiem mleka kokosowego i natką pietruszki, to powstaje kombinacja, którą należy nazwać „super-zupą” 😀

Barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym

Porcje

9

talerzy
Przygotowanie

15

minutes
Gotowanie

30

minutes
Kaloryczność

140

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 9 talerzy zupy (po 400 ml). Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki bez dodatku mleka kokosowego.

Składniki

  • 1 kg buraków

  • 1 cebula

  •  2 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 marchewki

  •  1 duża pietruszka

  •  1/2 korzenia selera

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 3 ziemniaki

  •  3 liście laurowe

  •  4 ziarna ziela angielskiego

  •  3 ząbki czosnku

  •  1/2 puszki czerwonej fasoli

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • mleko kokosowe

  •  sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy, kroimy drobno i smażymy na oleju w sporym garnku. Kiedy się już zeszkli, zalewamy ją 2 litrami wody.
  • W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę marchewki, pietruszkę i selera. Jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu.
  • Następnie obieramy i trzemy na tarce buraki, które także dorzucamy do zupy razem z sokiem cytrynowym.
  • Kiedy całość zawrze dodajemy obrane i pokrojone w spore kawałki ziemniaki. Zupę gotujemy przez kolejne 20-30 minut.
  • Po tym czasie sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to doprawiamy zupę solą, sporą ilością pieprzu i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do zupy dodajemy odsączoną z zalewy fasolę.
  • Przed podaniem wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Na koniec dekorujemy barszcz mlekiem kokosowym i posiekaną natką pietruszki.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Polecam dodać na koniec koncentrat pomidorowy, a jeszcze lepiej słoik własnego przecieru pomidorowego i jeszcze kilka minut
    pogotować z nim zupę Na pewno też będzie smakowało

Dodaj komentarz