Warzywa z woka w sosie sezamowo-kokosowym

Warzywa z woka w sosie sezamowo-kokosowym

Warzywa z woka w sosie sezamowo-kokosowym

Bardzo lubię dania z woka. Są proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ponad wszystko podoba mi się w nich to, że warzywa z woka zawsze mają tą najfajniejszą konsystencję- są chrupkie, ale jednocześnie mocno spieczone i jędrne. Pyszka 🙂 

Do mojego dzisiejszego dania można użyć swoich ulubionych warzyw – ja miałam pod ręką jedynie młodą marchewkę i cukinię, więc wykorzystałam tylko je, ale śmiało można też dodać paprykę, pieczarki, bakłażana, bataty – co kto ma w lodówce 🙂 Warzywa są w świetnym sosie z mleka kokosowego i tahiny, który mi mocno przypominał aksamitne sosy śmietanowe. Jest gęsty, ale przez dodatek imbiru, świeżej kolendry i skórki cytrynowej ma lekki smak. Niech woki idą w ruch 🙂

Warzywa z woka w sosie sezamowo-kokosowym

Składniki

  • 3 marchewki

  • 1 cukinia

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki tahiny

  • 150 ml mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki wody

  • 1 cytryna

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki chilli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • świeża kolendra

  • sól

Sposób przygotowania

  • Obrane marchewki i cukinię tniemy na podłużne słupki. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i na małej tarce ścieramy skórkę cytrynową.
  • W misce mieszamy razem tahinę, mleko kokosowe, sok z 1 cytryny, imbir, chilli, sól i wodę do uzyskania gładkiego sosu.
  • Woka rozgrzewamy z olejem, następnie wrzucamy marchewkę i smażymy ją na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Po tym czasie dorzucamy paski cukinii ze startą skórką cytrynową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy jeszcze 3 minuty.
  • Na koniec zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem i zostawiamy na gazie tylko do momentu, kiedy całość zawrze.
  • Przed podaniem do warzyw dosypujemy poszatkowany szczypiorek i kolendrę. Danie najlepiej podać z ryżem lub nudlami 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Warzywa z woka w sosie sezamowo-kokosowym

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Zrobiłam! Pychota, polecam!

  2. Dzień dobry wege

    Aaa jutro zrobię 🙂

  3. jak przeczytałam jaki to sos, od razu wiedziałam, że będzie to świetny pomysł! i się nie myliłam 🙂 zapisuję, by jak najszybciej wypróbować! 🙂

Dodaj komentarz