Przegenialny tort z porów i pieczarek


Tak naprawdę ten tort z porów i pieczarek jest zmodyfikowaną, wegańską odsłoną quiche’a- charakterystycznej francuskiej potrawy. Jest absolutnie przepyszny, lecz trzeba się powstrzymywać ze zbyt częstym podawaniem tego torcika- jest bardzo tłusty- oprócz 2 rolek ciasta francuskiego, prawie każdy ze składników jest osobno smażony na oleju.
W każdym razie, mimo wszystko- musicie spróbować quiche’a! U mnie w domu praktycznie stał się stałą potrawą i przyrządzamy go zazwyczaj na święta, albo w ramach „popisowego dania świetnych Pań domu” :). Smak rzuci Was na kolana. Jest delikatny, ale jednocześnie bardzo wyrazisty. Do tego staranne smażenie porów, cebul i pieczarek nadaje farszowi idealną, aksamitną konsystencję.
Jednym słowem- musicie upichcić sobie taki torcik na święta <3

Składniki na quiche’a :

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 duże pory
  • 300g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 200ml śmietany wegańskiej (ja użyłam sojowej)
  • 6 łyżek oleju
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli i zarumieni. Dodajemy pieprz i sól, a następnie przerzucamy ją do garnka.
Pory myjemy, odcinamy zielone liście. Nacinamy od strony liści na krzyż (dość głęboko), dokładnie wymywamy por „od środka”. Kroimy w talarki (nie za grube). Smażymy na 2 łyżkach oleju, aż się zarumieni i zmięknie. Dodajemy pieprz i sól. Przerzucamy do garnka z cebulą.
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę (ja przeciskam przez sitko do jajek). Znowu wrzucamy na 2 łyżki oleju, smażymy, na końcu przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie pieczarki także lądują w garnku 🙂
Wszystkie warzywa mieszamy, ponownie doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy 2 czubate łyżki bułki tartej, mieszamy.
Nastawiamy piec na 175 stopni. Formę tortową wykładamy ciastem francuskim tak, by wychodziło z 2-3 cm na zewnątrz (robimy kołnierzyk, bo bez niego ciasto podczas podpiekania zapadnie nam się do środka). Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do pieca na 15 minut.
Wyciągamy blachę z pieca, podnosimy temperaturę do 220 stopni, nakłuwamy wyrośnięte ciasto francuskie, nakładamy do środka farsz warzywny. Górę zalewamy wymieszaną wcześniej śmietaną z 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej i gałką muszkatołową. Górę możemy udekorować – nakładamy po skosie paski ciasta francuskiego, można z boku ulepić kwiatka lub różę z ciasta 😉 Wkładamy do pieca i pieczemy w temp. 220 stopni 30 minut.
W wersji świątecznej do quiche’a idealnie pasuje wytrawne czerwone wino 🙂


Diana

Komentarze

  1. Jak apetycznie wygląda *_* Ubóstwiam takie wytrawne wypieki 🙂

  2. sam jestes kiepski klopsie jeden

  3. Mniammm…pychota.
    Dziękuję za inspirację 🙂

Dodaj komentarz