Kanapkowy krem kakaowy

Kanapkowy krem kakaowy bez wyrzeczeń

Zjadam duże ilości strączków, ale jednak zawsze sceptycznie podchodzę do eksperymentów pt. “wszystko da się zrobić z fasoli”. Nawiasem mówiąc, coraz częściej zdaję sobie sprawę z tego, że w kuchni potrafię być bardzo konserwatywna. O dziwo kanapkowy krem kakaowy z fasoli mi bardzo podpasował.

Mimo wszystko, tknęło mnie i stwierdziłam, że skoro da się zrobić brownie z fasoli, to surowa pasta ze strączków na słodko to jest coś, co mogę wypróbować. Spróbowałam, no i odleciałam.

Już nie wiem czemu tak bardzo się wzbraniałam przed tym rodzajem past. Są przepyszne! A do tego mój dietetyczny umysł nie może się nadziwić, jak coś tak dobrego, może być tak zdrowe. Wysokobiałkowe, niskoprzetworzone, z rozsąśdną zawartością cukrów, niskotłuszczowe… Od dzisiaj, obok mojej ukochanej pasty z fasoli, stałym gościem na stole będzie kanapkowy krem kakaowy!

Kanapkowy krem kakaowy bez wyrzeczeń

Porcje

4

Przygotwanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

130

kcal

Ten krem jest: aksamitny, mocno kakaowy, delikatnie słodki, zdrowy, pozbawiony posmaku fasoli.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli

  • 2 łyżki mleka kokosowego (albo inne, roślinne, np. waniliowe)

  • 1/2 banana

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki słodu/miodu/ 0,5 szklanki namoczonych daktyli

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na kremową, gładką masę.
  • Krem świetnie pasuje do kanapek, naleśników, a nawet owsianki.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, oraz tłuszczu.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. pieczywo albo chlebek bananowy) i więcej świeżych owoców.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Przepis na zupę a nie na butelkę 🙁

  2. Ile można trzymać taki krem w lodówce?

Dodaj komentarz