wegański burger białkowy

Wypasiony wegański burger białkowy

Mamy jeszcze wakacje, a sezon grillowy trwa w najlepsze, więc przygotowałam dla Was idealny przepis: wegański burger białkowy. Niech nie zmyli Was ich forma i wygląd – są zdrowe, odpowiednie kalorycznie i proste w wykonaniu. Świetnie się sprawdzą zarówno w bułce, jak i w formie klasycznego kotleta do obiadu.

Tak się składa, że mam w domu jednego człowieka, który uwielbia burgery i do tego jest w ich kwestii dość wybredny. Ja z kolei lubię mieć ambitny cel i od dawna chciałam przygotować coś, co będzie mogło zaspokoić wybitnie mięsne zachcianki.

Tak więc zaczęłam w głowie kombinować, jakby tu uzyskać odpowiednie smaki i tekstury. Oczywiście za podstawowy składnik wybrałam granulat sojowy, który do takich zadań się wybitnie nadaje. Połączyłam go z mąką z ciecierzycy, z którą lubię ostatnio eksperymentować. No i wyszła bomba. Przepis przygotowałam 4 razy, za każdym razem zmieniając coś delikatnie, żeby powstał efekt końcowy, który widzicie na zdjęciach – wypasiony wegański burger białkowy.

Wypasiony wegański burger białkowy

Porcje

6

kotletów
Przygotowanie

20

minutes
Pieczenie

20

minutes
Kaloryczność

210

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 6 burgerów. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia samego kotleta, bez dodatków.

Składniki

  • 100g granulatu sojowego lub kotletów sojowych

  • 100g nasion i orzechów (ja po 50g pestek dyni i orzechów włoskich)

  • 50 g mąki z ciecierzycy

  • 50g pomidorów suszonych

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ja lubię „kurczak po węgiersku” Kamisa)

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 100ml wody

Sposób przygotowania

  • Granulat sojowy gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu na wodzie lub w bulionie. Jeśli masz kotlety sojowe, przed otwarciem paczki potłucz je przez folię na drobne kawałki tłuczkiem, lub szklanką – ja tak zrobiłam w przypadku kotletów, które widzicie na zdjęciach.
  • Ugotowany granulat mocno odsącz z wody na sitku.
  • W rozdrabniaczu lub młynku do kawy zmiel na drobne kawałki orzechy, nasiona i suszone pomidory. Powinny mieć postać grubego piasku. Jeśli używasz pomidorów w zalewie olejowej – odsącz je i posiekaj na malutkie kawałki.
  • W misce połącz granulat, zmielone nasiona, orzechy i pomidory z mąką z ciecierzycy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i wodą. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na min. 10 minut. (Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy, możesz użyć bułki tartej. Używając zwykłej mąki konsystencja kotleta może się stać plastelinowa).
  • Masę podziel na 6 równych części, w rękach uformuj płaski kotlet.
  • Kotlety możesz usmażyć na patelni po 5 minut na każdej stronie na małym ogniu, lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Bezpośrednio po usmażeniu/upieczeniu kotlet ma delikatną konsystencję. Im bardziej pozwolisz mu ostygnąć, tym będzie bardziej zbity.
  • Podawaj z pełnoziarnistą bułką i sporą ilością warzyw.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, oraz tłuszczu.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. bułkę lub kaszę) i sporo warzyw.
  • Nie obawiaj się soi – jest zdrowym produktem. Nie muszą jej unikać osoby z problemami z tarczycą. Sam granulat sojowy nie jest niezdrowy, to jest po prostu mąka sojowa, która jest poddana podobnemu procesowi, jak robienie chrupek kukurydzianych.

Więcej o soi przeczytasz w moim wpisie na Facebooku, do którego serdecznie zapraszam. Link znajdziesz -> TUTAJ.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.



Na zdrowie!
Diana

Komentarze

  1. Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić pszenną? Nie mam takich produktów domu. Czy burger ma maziastą fakturę czy raczej podobną do kotleta mielonego?

  2. Pingback: Jak planować posiłki i stworzyć praktyczną listę zakupową? - Blog Diany

  3. Od dawna szukałem dobrego przepisu na wegańskiego burgera, naprawdę trudno znaleźć coś co będzie smakować podobnie jak klasyczny z mięsa. Wczoraj na kolację zrobiłem mojej rodzinie burgery zgodnie z Twoim przepisem i są cudowne. Wszystkim bardzo smakowało, dzięki 😉

  4. Wygląda niezwykle smacznie 🙂 Bardzo podoba mi się, że znalazło się tu miejsce dla orzechów i pestek.

  5. Różanecznik

    Pyszne te burgery. Szybko się robi i ładnie smaży

  6. Wspaniale! Kolejne wakacje z Pani przepisami przed nami 🙂

  7. Chciałabym zabrać burgery na wyjazd, czy mogę je zamrozić po upieczeniu?

    • Jasne! Dobrze je przestudź i zamknij w szczelnym pudełku, a nie powinny stracić swojej tekstury po rozmrożeniu 🙂

Dodaj komentarz