Dzisiaj mega prosty, ale pyszny przepis. Jak byłam mała, mój tata zawsze robił twarożek z sera białego, jogurtu, szczypiorku, rzodkiewki i cebuli. Ten smak nieodzownie kojarzy mi się z wiosną i ciepłą pogodą. Ostatnio, z okazji odwiedzin mojej kuzynki, zrobiłyśmy wspólnie królewskie śniadanie 😉 Zamiast tradycyjnego twarożku zrobiłam serek bazujący na tofu i tahinie. Wyszło przepysznie 🙂
Twarożek z tofu
Składniki
200 g tofu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1 żółta papryka
1-2 zielone ogórki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Tofu odsączamy z wody, rozgniatamy widelcem w misce.
- Następnie dodajemy sok z cytryny, tahinę, drobno pokrojoną paprykę, ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość mieszamy i na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
musiało wyjść przepysznie! na bazie tahini pewnie świetnie smakował, także wypróbuję jak najszybciej 🙂
wspominając to nasze królewskie śniadanie… trochę bardzo zgłodniałam.
polecam z czystym sumieniem! ♥