W końcu się wszyscy doczekaliśmy: nadszedł ten piękny sezon warzywno-owocowy. Warzywniaki są pełne truskawek, czereśni, szparagów, botwiny i rabarbaru.
Jak co roku o tej porze chce mi się deseru z rabarbarem, ale jak to zwykle ze mną bywa – nie mam ochoty włożyć w niego za dużo czasu i energii. Dlatego zrobiłam małą hybrydę dwóch przepisów, które są już zamieszczone na tym blogu: pleśniaka z rabarbarem i tarty rabarbarowej i połączyłam dwa ich największe atuty:
- kruszonkę z pleśniaka i
- nadzienie rabarbarowe z tarty.
I właśnie w ten sposób wyszedł przepyszny deser: rabarbar pod kruszonką.

Postarałam się „podrasować” przepis na rabarbar pod kruszonką, żeby mógł stanowić całkiem niezłą alternatywę dla codziennej słodyczy.
Poniższe wskazówki bardzo polecam do modyfikacji większości domowych słodkości.
- W przepisie używam mąki pełnoziarnistej, która w połączeniu z wiórkami kokosowymi i masłem orzechowym sprawi, że taki deser będzie nas całkiem nieźle sycił na dłuższy czas. Właśnie ta większa zawartość błonnika, białka i nieprzetworzonych surowców to największa zaleta większości przepisów na “zdrowe” słodycze. Wyobraź sobie, jak będziesz się czuć nasycony/ nasycona po zjedzeniu dwóch garści żelek, a jak po zjedzeniu połowy naczynia żaroodpornego rabarbaru z kruszonką. Jak też te desery wpłyną na łączną ilość posiłków w ciągu całego dnia… A kaloryczność będzie podobna.
- Jako substancji zagęszczającej nadzienie rabarbarowe dodałam nasion chia, żeby zamiast dodatkowej mąki czerpać choć trochę ze zdrowych omega-3.
- Do osłodzenia deseru używam mieszanki cukru i erytrolu, co pozwala obniżyć łączną kaloryczność potrawy i zmniejszyć jej ładunek glikemiczny. Jeśli chcesz, możesz użyć jedynie słodzika. Dodatkowo erytrol sam w sobie jest antyoksydantem, więc mamy dwie pieczenie na jednym ruszcie. Na erytrol powinny jedynie uważać osoby z IBS. Zamiast niego można użyć stewii.

Rabarbar pod kruszonką
4
15
minutes25
minutes250
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji deseru. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.
Składniki
- Masa rabarbarowa
350 g obranego rabarbaru
50 g rodzynek
100 g wody
30g nasion chia (jako zagęstnika można też użyć 1 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej)
40 g sypkiego słodziwa (użyłam pół na pół erytrolu i cukru)
- Kruszonka
50 g mąki pełnoziarnistej
15 g wiórków kokosowych
50 g masła orzechowego
40 g sypkiego słodziwa (użyłam pół na pół erytrolu i cukru)
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rabarbar obierz i pokrój w talarki o szerokości około 1 cm, a następnie razem z rodzynkami przełóż do rondla, zalej wodą i gotuj pod przykryciem 5 minut. Całość zamieszaj w międzyczasie kilka razy.
- Po tym czasie dodajemy cukier, erytrol oraz nasiona chia. Całość gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu dodatkowe 5 minut.
- Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można użyć jednego, większego (wymiary ok. 17×26 cm) lub 3-4 mniejszych.
- Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce, ugniatając ciasto ręką tak, żeby tworzyły się większe grudki. Kruszonką posyp równomiernie masę rabarbarową.
- Całość piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż wierzch zrobi się rumiany.
- Jedz na ciepło lub zimno.
Okiem dietetyka
- Ten deser składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych, ale ma też sporo kalorii w średniej ilości porcji. Zważ porcję chociaż raz dla większej świadomości kaloryczności posiłku.
- Taki deser możesz jeść dość często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Spodobał Ci się przepis “Rabarbar pod kruszonką”? Przeglądnij w takim razie jeszcze inne pomysły na zdrowe i roślinne desery:
Nadal cenię sobie proste i pyszne dania, które pozwalają na przemycenie tego, co zdrowe. W tym przypadku jest to ciecierzyca, którą uwierzcie mi – wszyscy będą chrupać z przyjemnością.
Chlebek marchewkowy piekę regularnie jako łatwą i zdrową codzienną przekąskę. Jest sycący, wilgotny, delikatnie słodki i bardzo aromatyczny.
Idealne, czyli jakie? Wyrośnięte, a nie klejące, wymagające 4 głównych składników, przygotowane w jednym pojemniku do blendera. No i oczywiście przepyszne.
Nice cream to lody z bananów, które pomimo tego, że teoretycznie są sorbetem, mają zaskakująco kremową konsystencję. Do tego są w pełni zdrowe.
Kanapkowy krem kakaowy ze strączków króluje w mojej kuchni. Mój dietetyczny umysł nadal nie może się nadziwić, jak coś tak dobrego, może być tak zdrowe.
Dzisiaj przedstawiam najszybszy, pachnący świętami deser, jaki można zrobić. Pieczone jabłka z gorącym, piernikowym musem kakaowym z powideł śliwkowych.
Na zdrowie i smacznego,
Diana
15 minut roboty, potem 25 minut FBW i można się objadać 🙂 A jest czym, bo ciasto wychodzi za pierwszym razem i smakuje lepiej niż wygląda 🙂 Polecam przepis gorąco i pozdrawiam, Basia 🙂
Fajnie, że pojawiają się nasiona chia 🙂 Osobiście bardzo lubię rabarbar!