Przegenialny tort z porów i pieczarek

Przegenialny tort z porów i pieczarek

Przegenialny tort z porów i pieczarek

Tak naprawdę ten tort z porów i pieczarek jest zmodyfikowaną, wegańską odsłoną quiche’a- charakterystycznej francuskiej potrawy. Jest absolutnie przepyszny, lecz trzeba się powstrzymywać ze zbyt częstym podawaniem tego torcika – jest bardzo tłusty – oprócz 2 rolek ciasta francuskiego, prawie każdy ze składników jest osobno smażony na oleju.

W każdym razie, mimo wszystko – musicie spróbować quiche’a! U mnie w domu praktycznie stał się stałą potrawą i przyrządzamy go zazwyczaj na święta, albo w ramach „popisowego dania świetnych Pań domu” :). Smak rzuci Was na kolana. Jest delikatny, ale jednocześnie bardzo wyrazisty. Do tego staranne smażenie porów, cebul i pieczarek nadaje farszowi idealną, aksamitną konsystencję. Jednym słowem- musicie upichcić sobie taki torcik na święta <3

Przegenialny tort z porów i pieczarek

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 3 duże pory

  • 300 g pieczarek

  • 3 duże cebule

  • 200 ml śmietany wegańskiej (ja użyłam sojowej)

  • 6 łyżek oleju

  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki bułki tartej

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli i zarumieni. Dodajemy pieprz i sól, a następnie przerzucamy ją do garnka.
  • Pory myjemy, odcinamy zielone liście. Nacinamy od strony liści na krzyż (dość głęboko), dokładnie wymywamy por „od środka”. Kroimy w talarki (nie za grube). Smażymy na 2 łyżkach oleju, aż się zarumieni i zmięknie. Dodajemy pieprz i sól. Przerzucamy do garnka z cebulą.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę (ja przeciskam przez sitko do jajek). Znowu wrzucamy na 2 łyżki oleju, smażymy, na końcu przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie pieczarki także lądują w garnku 🙂
  • Wszystkie warzywa mieszamy, ponownie doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy 2 czubate łyżki bułki tartej, mieszamy.
  • Nastawiamy piec na 175 stopni. Formę tortową wykładamy ciastem francuskim tak, by wychodziło z 2-3 cm na zewnątrz (robimy kołnierzyk, bo bez niego ciasto podczas podpiekania zapadnie nam się do środka). Formę wyłożoną ciastem wstawiamy do pieca na 15 minut.
  • Wyciągamy blachę z pieca, podnosimy temperaturę do 220 stopni, nakłuwamy wyrośnięte ciasto francuskie, nakładamy do środka farsz warzywny. Górę zalewamy wymieszaną wcześniej śmietaną z 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej i gałką muszkatołową.
  • Górę możemy udekorować – nakładamy po skosie paski ciasta francuskiego, można z boku ulepić kwiatka lub różę z ciasta 😉 Wkładamy do pieca i pieczemy w temp. 220 stopni 30 minut.
  • W wersji świątecznej do quiche’a idealnie pasuje wytrawne czerwone wino 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Przegenialny tort z porów i pieczarek

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Mniammm…pychota.
    Dziękuję za inspirację 🙂

  2. sam jestes kiepski klopsie jeden

  3. Jak apetycznie wygląda *_* Ubóstwiam takie wytrawne wypieki 🙂

Dodaj komentarz