zapiekany ryż z gruszkami

Królewskie śniadanie – zapiekany ryż z gruszkami

Tak więc dalej cierpię na niedostatek słodkości na mojej nowej, bezglutenowej diecie. Tą oczywistą i niedopuszczalną lukę w swoim życiu staram się nadrabiać cudnymi śniadaniami z dużą ilością owoców. Mój ostatni eksperyment – zapiekany ryż z gruszkami – okazał się tak udany, że zapiekany ryż wyglądał bardziej jak piękny deser, niż pożywne śniadanie. W sumie ten przepis dobrze się sprawdzi w obu rolach 🙂

Jako śniadanie, ta propozycja sprawdzi się bardzo dobrze – jest prosta, zdrowa i przepyszna. Możecie ją dowolnie modyfikować, próbując różnych kasz i płatków zbożowych lub zmieniając dodane owoce 🙂 A co najlepsze, to jest danie, które spokojnie można serwować sobie codziennie, bez żadnych wyrzutów sumienia 🙂

Królewskie śniadanie – zapiekany ryż z gruszkami

Porcje

4

Przygotowanie

30

minutes
Pieczenie

30

minutes
Kaloryczność

500

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 4 sporych porcji. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego (150 g)

  • 3 banany

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 4 gruszki

  • 4 czubate łyżeczki masła orzechowego

  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

  • Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli macie ryż sypki, to należy go przygotować w proporcji 1:3 (na szklankę ryżu, 3 szklanki wody).
  • Ugotowany ryż mieszamy w misce ze zblendowanymi na gładko bananami i wiórkami kokosowymi. Masę przekładamy do formy. Ja użyłam keksówki, ale równie dobrze możecie użyć mniejszych, pojedynczych naczyń żaroodpornych.
  • Gruszki myjemy, odcinamy im (mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi za złe użycia takiego słowa) dupki i drążymy gniazda od dołu za pomocą noża lub małej łyżeczki. Wydrążone gruszki wypełniamy masłem orzechowym i wsadzamy głęboko w ryż.
  • Całość pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po upieczeniu, oblewamy gruszki czekoladą (rozpuszczoną w łaźni wodnej i wymieszaną z kilkoma łyżkami wrzątku).
    Podajemy na gorąco lub na zimno 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Czy czekolada jest wegańska?

  2. bardzo prosty przepis, a wygląda tak obłędnie. że mogłabym nieustannie patrzeć na to zdjęcie i się oblizywać! już wieki nie zapiekałam ryżu w tak przepysznym wydaniu – śniadaniowa/deserowa rozpusta 🙂

Dodaj komentarz