Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Każdy, kto trochę gotuje i lubi eksperymentować trafia prędzej czy później na swoje ulubione nietypowe połączenia, czyli dwa smaki, które na pierwszy rzut oka nie muszą do siebie pasować, a po spróbowaniu stają się idealną parą.

Może dla niektórych nie będzie w tym nic odkrywczego, ale moimi cudownymi połączeniami są np. sól+czekolada, burak+mleko kokosowe, imbir+kardamon, mięta+arbuz. Jakiś czas temu doszła do tego nowa para: burak+fistaszki. O mamo, cóż to za piękne połączenie 🙂

Dlatego dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na krem z buraków z delikatną śmietanką fistaszkową. Musicie spróbować. Serio, serio 🙂

Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Składniki

  • Na zupę:
  • 3 buraki

  • 2 ziemniaki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 marchewki

  • 5 szt ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżka octu

  • sól, pieprz

  • Na śmietankę:
  • 0,5 szkl orzechów ziemnych

  • 1 szkl wody

  • 1 łyżka oleju

  •  sól

Sposób przygotowania

  • Buraki, pietruszki, marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dolewamy wodę do momentu aż przykryje warzywa i całość gotujemy pod przykryciem ok 30 minut.
  • Kiedy buraki puszczą kolor, czyli po ok 15 minutach, dodajemy do zupy ocet, żeby utrzymać bordową barwę. Po ugotowaniu, czekamy aż zupa ostygnie i następnie miksujemy ją na gładki krem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  • Orzeszki ziemne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie zlewamy pozostałą wodę, przekładamy je do wysokiego naczynia i miksujemy z połową szklanki wody i łyżką oleju.
  • Kiedy masa orzechowa będzie gładka, dolewamy do niej kolejne pół szklanki wody, mieszamy i przelewamy do rondla. Doprowadzamy ją do wrzenia i przestajemy gotować w momencie, kiedy będzie gęstości śmietany. Na koniec przyprawiamy ją solą i szczyptą cukru.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Jutro robię! Fistaszków nie mam, ale będzie ze śmietanką słonecznikową 🙂

  2. Wygląda pysznie, robię w tym tygodniu!

Dodaj komentarz