Kanapkowy krem kakaowy

Kanapkowy krem kakaowy bez wyrzeczeń

Zjadam duże ilości strączków, ale jednak zawsze sceptycznie podchodzę do eksperymentów pt. „wszystko da się zrobić z fasoli”. Nawiasem mówiąc, coraz częściej zdaję sobie sprawę z tego, że w kuchni potrafię być bardzo konserwatywna. O dziwo kanapkowy krem kakaowy z fasoli mi bardzo podpasował.

Mimo wszystko, tknęło mnie i stwierdziłam, że skoro da się zrobić brownie z fasoli, to surowa pasta ze strączków na słodko to jest coś, co mogę wypróbować. Spróbowałam, no i odleciałam.

Już nie wiem czemu tak bardzo się wzbraniałam przed tym rodzajem past. Są przepyszne! A do tego mój dietetyczny umysł nie może się nadziwić, jak coś tak dobrego, może być tak zdrowe. Wysokobiałkowe, niskoprzetworzone, z rozsąśdną zawartością cukrów, niskotłuszczowe… Od dzisiaj, obok mojej ukochanej pasty z fasoli, stałym gościem na stole będzie kanapkowy krem kakaowy!

Kanapkowy krem kakaowy bez wyrzeczeń

Porcje

4

Blendowanie

5

minutes
Kaloryczność

130

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 4 porcji kremu. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku pieczywa.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli

  • 2 łyżki mleka kokosowego (albo inne, roślinne, np. waniliowe)

  • 1/2 banana

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki słodu/miodu/ 0,5 szklanki namoczonych daktyli

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na kremową, gładką masę.
  • Krem świetnie pasuje do kanapek, naleśników, a nawet owsianki.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, oraz tłuszczu.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty (np. pieczywo albo chlebek bananowy) i więcej świeżych owoców.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Ile można trzymać taki krem w lodówce?

  2. Przepis na zupę a nie na butelkę 🙁

    • Nutellę * 😀

    • Już naprawione 🙂

    • Bardzo czuć banana? Nie lubię bananowego posmaku w daniach 🙂

      • Biorąc pod uwagę, że to on głównie słodzi nam potrawę – to tak, z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie czuć banana. Można spróbować do zniwelować większym dodatkiem kakao lub cynamomnu. Ale tylko do pewnego stopnia 🙂

        • Witam!
          Czy można użyć fasolki adzuki? Wiem, że mogę pi prostu spróbować. Ale teraz jestem w ciąży, ciężko mi ogólnie jeść strączki, jak coś nie spasuje to już drugi raz nie potafie to zjeść. No i boję się zepsuć wszystko😀 a już kończą mi się pomysły w jakiej postaci przygotowac sobie os zawierające białko

        • A czy można użyć fasoli z zalewy, czy musi być gotowana?

Dodaj komentarz