Jagodzianki z cytrynowym lukrem

Dzisiaj obiecane już jakiś czas temu jagodzianki 🙂 Jest to bajecznie prosty przepis- ciasto drożdżowe wg tej receptury uda się każdemu, a ilość pracy jest zminimalizowana do granic możliwości. A sam efekt? Pychotka! Jak każde drożdżówki, najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, ale zapewniam Was, że z szybkim zjedzeniem nie będzie żadnego problemu 😛

Jagodzianki z cytrynowym lukrem

Porcje

8

bułeczek
Przygotowanie

1

hour 

30

minutes
Pieczenie

20

minutes
Kaloryczność

300

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 8 bułek. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatków tj. lukier.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 1 szklanka mleka roślinnego

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki musu owocowego (lub 1 zmiksowany banan)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki jagód

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Lekko podgrzane mleko roślinne mieszamy w sporej misce razem z olejem, drożdżami, musem owocowym, 2 łyżkami cukru i solą.
  • Następnie dodajemy mąkę po pół szklanki na raz, cały czas mieszając łyżką. W momencie kiedy ciasto robi się za gęste, zaczynamy wyrabiać je rękami.
  • Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, ale nadal będzie sprężyste i wilgotne, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do wyrośnięcia. Najlepiej do piekarnika podgrzanego do 50 stopni 🙂
  • Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta (krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm), o grubości ok. 1-1,5 cm. Na środku ciasta wysypujemy w jednej linii jagody, a boki ciasta zakładamy tak, żeby powstał długi strudel.
  • Ciasto kroimy na 8 kawałków, które przekładamy na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie pieczemy jagodzianki przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Przestudzone drożdżówki polewamy cytrynowym lukrem i zdobimy jagodami 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Dodaj komentarz